Hlavní obsah

Papež dal půl milionu dolarů na pomoc migrantům

Papež daroval půl milionu dolarů na pomoc migrantům ze Střední Ameriky.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Globální média ztrácejí podle Vatikánu zájem o problémy migrantů ze Střední Ameriky. Pomoc pro ně se kvůli tomu snižuje. I proto papež daroval v přepočtu 11,5 milionu korun pro migranty, kteří se chtějí dostat do USA.

Článek

Ve zprávě katolický fond také píše, že lidé, kteří takto do Mexika dorazili, byli zcela bez prostředků a bez domova, nemohli vstoupit na území Spojených států. Církev ubytovala tisíce z nich v hotelech v jednotlivých diecézích.

Věnované peníze budou rozděleny mezi 27 projektů v 16 diecézích a další mexické náboženské organizace, které žádaly o pomoc. Peníze poputují na přístřeší, jídlo a základní potřeby pro uprchlíky

Papež František věnoval 500 tisíc dolarů migrantům ze Střední Ameriky, kteří na cestě do Spojených států zůstali v Mexiku. V sobotu o tom informoval Vatikán. Peníze pocházejí z fondu katolické církve s názvem Peter's Pence. Ten už běžencům pomáhal i v minulosti. Sbírka probíhala v kostelech po celém světě.

„Mediální pokrytí této mimořádné události se snižuje a v důsledku toho se snížila i pomoc migrantům ze strany vlády a soukromých osob,” stojí v oficiální zprávě fondu Peter's Pence.

USA dlouhodobě vyvíjí tlak na mexickou vládu, aby zastavila takzvané karavany lidí, které míří ze Střední Ameriky na sever. „V roce 2018 přišlo na území Mexika šest takových karavan. Bylo v nich 75 tisíc lidí. Ohlášené jsou další takové skupiny,“ vyjádřila se kancelář fondu.

Mnoho migrantů říká, že prchají před pronásledováním, násilím a chudobou ve svých domovských zemích. Minulý týden úředníci zadrželi téměř 500 lidí, kteří cestovali přes jihomexický stát Chiapas a snažili se dostat do USA.

Papež už v minulosti kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli záměru postavit zeď na hranicích s Mexikem.

„Stavitelé zdí, ať už je staví z ostnatého drátu nebo cihel, se sami stanou vězni zdí, které staví,” řekl v březnu na adresu všech politiků, kteří se snaží postavit bariéry proti migrantům.

Reklama

Doporučované