Hlavní obsah

Papež radí, kam vyrazit na sváteční dovolenou

Rozhovor s Janem Papežem o tom, kam Češi jezdí na dovolenou o Vánocích.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Stále víc Čechů odjíždí na vánoční svátky za teplem. Kam míří nejčastěji a jak se tráví Vánoce v cizině?

Článek

„Na Štědrý den budeme mít salát a rybu. Ještě ale nevím jakou,” říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Petra Hubačová, která svátky tráví se synem na Srí Lance. Teď jsou už přes týden v tamním českém surf kampu a sjíždět vlny plánují i na 24. prosince.

„Nikdo z rodiny nic nenamítal. Alespoň nahlas ne,” odpovídá Petra na otázku, co zbytek rodiny říkal na jejich pětitýdenní výlet za exotikou.

Za teplem odjíždí v posledních letech na svátky stále víc Čechů. „Na Vánoce jde spíš o rodiny, na silvestra hlavně o páry," vysvětlil pro Seznam místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Teplo a zážitky

Zároveň dodává, že se způsob cestování Čechů v posledních letech mění. Tuzemští dovolenkáři už se nespokojí jen s pasivním povalováním u moře, ale chtějí svůj volný čas trávit aktivněji a z místa si odvézt hlavně zážitky.

Čeští cestovatelé se zároveň nebojí za čas strávený v zahraničí také připlatit. Ročně roste útrata Čechů v cizině zhruba o 10 procent.

Na to, kam Češi nejenom o svátcích nejčastěji míří a co od dovolené čekají, i na to, jak tráví česká dvojice dovolenou na Srí Lance, se podívejte v rozhovoru ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované