Hlavní obsah

Papež se setkal s otcem chlapců, kteří utonuli s matkou při útěku do Evropy

Foto: ČTK

Papež František se v neděli v severoiráckém městě Irbíl setkal s otcem chlapce Alana Kurdího, který se utopil v září 2015 se svým bratrem a matkou na cestě z Turecka do Řecka.

Reklama

Papež František v neděli zakončil oficiální program své návštěvy Iráku, která byla první cestou hlavy katolické církve do této země. Cílem byla podpora mezináboženského dialogu a povzbuzení tamních křesťanů.

Článek

Papež František se v neděli v severoiráckém městě Irbíl setkal s otcem chlapce Alana Kurdího, který se utopil v září 2015 se svým bratrem a matkou na cestě z Turecka do Řecka.

Jeho příběh se stal symbolem utrpení lidí prchajících před válkou v Sýrii. O schůzce hlavy katolické církve s Abdalláhem Kurdím informoval Vatikán.

„Papež s ním strávil delší dobu a s pomocí tlumočníka vyslechl příběh jeho bolestné ztráty rodiny,“ uvedl Vatikán.

Kurdí, jenž nyní pracuje v Irbílu, poděkoval za soucit, který má papež s bolestí „všech migrantů, kteří hledají pochopení, mír a bezpečí, když opouští svou zemi a riskují přitom životy“, uvedla také tisková služba Vatikánu.

Obrázek tříletého chlapce, jehož tělo vyplavilo v září 2015 moře na tureckou pláž, vzbudil tehdy velký mediální ohlas a soucit s běženci prchajícími před ozbrojenými konflikty.

Papež František, který se po celou dobu svého pontifikátu zasazuje o vstřícnější postoj k migrantům, se s otcem utonulých dětí setkal po mši na stadionu v Irbílu. Z tohoto města, které je správním střediskem autonomního iráckého Kurdistánu, papež odletěl do Bagdádu.

Čtyřiaosmdesátiletý papež František v neděli zakončil oficiální program své návštěvy Iráku, která byla první cestou hlavy katolické církve do této země. Františkovi předchůdci tam nejeli z bezpečnostních důvodů. V pondělí se na letišti v Bagdádu jen odehraje krátký rozlučkový ceremoniál, po němž papež odletí zpět do Říma.

Cílem papežovy návštěvy v Iráku byla podpora mezináboženského dialogu a povzbuzení tamní křesťanské komunity. Papež se setkal s iráckými vládními činiteli i s vůdcem šíitských muslimů Alím Sistáním.

Reklama

Doporučované