Hlavní obsah

Papež znovu odsoudil mlčení kněží o sexuálním zneužívání a povzbudil všechny čestné

Foto: AP

Papež zaslal dopis kněžím z celého světa.

Reklama

Papež František v neděli zaslal dopis pro více než 400 tisíc katolických kneží celého světa, ve kterém znovu odsoudil mlčení některých představitelů katolické církve k případům sexuálního zneužívání, jehož se v minulosti dopustili církevní činitelé. Zároveň vyjádřil podporu těm, kteří se v této souvislosti cítí frustrováni či očerňováni kvůli něčemu, co nespáchali.

Článek

„Aniž bych popíral či snižoval újmu, kterou způsobili někteří z našich bratrů, bylo by nespravedlivé nepřiznat, že tolik kněží neustále a čestně dává vše pro dobro druhých,“ uvedl papež František v dopise, který zaslal kněžím z celého světa. Informovala o tom agentura AP.

Papež v dopise o téměř pěti tisících slovech dodal, že si je vědom bolesti kněží, již se cítí být „obviňováni ze zločinů, které nespáchali“. Papež rovněž uvedl, že mu někteří kněží vyjádřili „pobouření nad tím, co se stalo“, ale i frustraci z podezírání a zpochybňování.

Dále také vyslovil pevný závazek provádět dále reformy nutné k tomu, aby sexuální zneužívání už v církvi nebylo možné. „A pokud dříve mohlo být odpovědí opomenutí, nyní si přejeme změnu, transparentnost, upřímnost a solidaritu s oběťmi,“ dodal.

František se ke skandálům sexuálního zneužívání v církvi, jehož se někteří její představitelé dopouštěli a další ho léta kryli či nedůsledně vyšetřovali, postavil rázně už brzy po nástupu do úřadu před šesti lety.

V roce 2014 zřídil vyšetřovací komisi a v tom samém roce přijal ve Vatikánu jako první hlava katolické církve skupinu obětí takového zneužívání. Při svých cestách do zahraničí se papež obětem několikrát veřejně omluvil.

Letos v únoru svolal papež do Vatikánu první summit katolických církevních představitelů o ochraně nezletilých v církvi a začátkem května vydal dekret, který ukládá kněžím i řeholníkům povinnost okamžitě hlásit církevnímu představenému nebo přímo Vatikánu jakékoli podezření z agrese či sexuálního zneužívání i podezření z jeho krytí představiteli církve.

Reklama

Doporučované