Hlavní obsah

Dar z Česka pro papeže Františka. Tisíce lidí otiskují prsty na sochu Anežky

Socha Koruny svaté Anežky České vzniká v polešovické dílně Daniela Ignáce Trubače.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel

 

Reklama

Umělec vyrábí sochu Koruny svaté Anežky České. Při třicátém výročí od kanonizace české světice ji spolu s tisíci poutníky v Římě daruje papeži Františkovi.

Článek

Psal se 12. listopad roku 1989. Ve Vatikáně, srdci katolické církve, se odehrála událost pro Čechoslováky nevídaná. Papež Jan Pavel II. svatořečil přemyslovskou princeznu Anežku, která zasvětila život chudým a nemocným. Hlava církve splnila staletá přání českých věřících.

Ceremonie předcházela sametové revoluci, v Římě jí přihlíželo 10 tisíc věřících z Československa, kteří dostali od komunistického režimu povolenku vycestovat. „Bylo to potvrzení toho, že se ve společnosti i ve státě něco zásadního mění po čtyřiceti letech k lepšímu. Bohoslužbu živě přenášela Československá televize,” uvedl pro Seznam královéhradecký biskup Jan Vokál.

O pár dní později začala revoluce. „Za pět měsíců už vystupoval na pražském letišti z letadla Jan Pavel II., což tehdy i prezident Havel ve své vítací řeči označil za zázrak,“ vzpomíná biskup.

Po třiceti letech se pro výroční pouť chystá jedinečná akce. Akademický sochař Daniel Ignác Trubač vyrábí v dílně v Polešovicích na Uherskohradišťsku přes dva metry vysokou bronzovou sochu Koruny svaté Anežky. V listopadu ji spolu s tisíci věřícími předá papeži Františkovi. Bude to symbolické poděkování. „Podstatnou část sochy tvoří otisky prstů dárců,“ upozornil sochař na jedinečný koncept.

Zájemci totiž přispějí na zhotovení sochy i dobročinnou sbírku pro chudé. Už teď mají svoje „DNA” na soše stovky lidí. Prst otiskl také starosta nedalekých Boršic Roman Jílek, který Trubačovi s přípravami pomáhá. „Zájemci otisknou prst na speciální arch papíru. Papír s otisky skončí ve schránce natrvalo uvnitř díla,” popsal Jílek.

Podstatná část otisků je odlitá přímo na bronzovém povrchu sochy. Na podstavci bude Koruna Anežky, tvořená mimo jiné z úryvků básně o světici od Jaroslava Seiferta. „Zatím je hotová spodní část sochy. Čeká mě ještě hodně práce. Měl bych skončit v říjnu,“ řekl Trubač.

Zájemci o otisk i finanční příspěvek se mohou hlásit na webových stránkách anezka2019.cz. Lidé, kteří přispějí dvěma stovkami a víc, dostanou také pamětní medaili s portrétem Anežky.

Razí je vsetínská pobočka Pražské mincovny. „Je to velmi populární. Na počátek jsme vyrobili 20 tisíc kusů a už jsou téměř rozebrané. Připravujeme další emisi,“ sdělil ředitel Pražské mincovny Pavel Trtík.

Národní pouť do Říma má symbolicky připomenout 30. výročí svatořečení Anežky. Přemyslovna žila ve třináctém století. Namísto panování si vybrala život jako řeholnice, pomáhala chudým a nemocným. „Z mého laického pohledu ji vidím jako zakladatelku charity,“ dodal Trtík.

Na organizaci pouti a doprovodných akcí se podílí královéhradecké biskupství. „Chceme si po třech desetiletích připomenout, že svoboda ve společnosti a ve státě není samozřejmost. Zdá se mi, že v tomto ohledu v mnoha lidech v poslední době mizí pokora. Už třicet let nám roste blahobyt, ale nestáváme se lepšími, nevyužíváme svou svobodu dostatečně. Při té pouti bychom si měli připomenout, že dar svobody je třeba chránit a rozvíjet,“ popsal biskup.

Sochu i výtěžek sbírky poutníci předají papeži v listopadu. „Naše zbožné přání je, aby stála v prostorách baziliky svatého Petra. Uvidíme, jestli se to podaří,“ řekl Daniel Ignác Trubač.

Reklama

Související témata:

Doporučované