Hlavní obsah

Pardubice odložily opravu Zelené brány

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Pardubice odložilo kvůli ekonomických dopadům na rozpočet opravu Zelené brány ze 16. století. Mezitím hledá inspiraci u památek, které podobnou rekonstrukci absolvovaly, uvedl dnes magistrát v tiskové zprávě.

Článek

„Tento rok je pro celou naši společnost po všech stránkách velmi náročný, a to jak psychicky a zdravotně, tak i po ekonomické stránce. Rozhodli jsme proto odložit rekonstrukci Zelené brány na dobu, kdy již nebudou dopady koronavirové pandemie na městský rozpočet tak výrazné,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO).

Radnice bude při výběru nejvhodnějšího postupu vycházet z odborných posudků i ze zkušeností mimo jiné při obnově zdí pardubického zámku. Městskou dominantu Pardubice opraví, až to dovolí rozpočet.

Technický stav Zelené brány podle Charváta odsunutí oprav zdiva umožňuje. Dvě opravy má již městská dominanta za sebou. Má zajištěnou statiku a provedenou ochranu zdiva proti povětrnostním vlivům.

„Stav objektu je pravidelně kontrolován, v případě, že jsou při těchto kontrolách objeveny uvolněné zvětralé úlomky kamene, jsou s využitím horolezecké techniky následně zajištěny tak, aby nehrozilo jejich odpadnutí,“ řekl primátor.

Zlepšit stav Zelené brány může omítka, což je podle primátora tradiční způsob ochrany pláště. Dalším možným řešením je takzvaná konzervační metoda, kterou ovšem odborné posudky nedoporučují. Spočívá v očištění a chemickém ošetření kamene. Kvůli teplotním rozdílům na povrchu a uvnitř kamene by ale zdivo praskalo dál.

„Například omítky na hradní věži pardubického zámku drží již více jak 20 let. Struktura zámeckých zdí na hradní věži je navíc podobná struktuře zdí Zelené brány, takže se využití podobného a osvědčeného postupu nabízí,“ řekl primátor.

Město za posledních pět let investovalo do oprav této městské dominanty téměř milion korun. Brána pochází z roku 1507 a za staletí prošla několika přestavbami. V roce 1912 vznikl na věži ochoz a z pláště naopak zmizela v duchu historizujícího purismu omítka.

Reklama

Doporučované