Hlavní obsah

Pardubice začaly stavět školu s Montessori výukou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Pardubice začalo stavět novou základní školu s Montessori výukou. Bude v jedné z budov areálu Základní školy Erno Košťála. Bude pro 200 žáků.

Článek

Do Montessori školy, která je teď v Polabinách, chodí kolem stovky dětí. Původně měla jen první stupeň. Zájem o výuku je mezi rodinami větší, než je kapacita školy.

Samostatná škola vznikne z pavilonu D v areálu ZŠ Erno Košťála na Dubině. Před 14 lety tam byly dílny a jídelna. Pak v pavilonu sídlil soukromý subjekt. Nájemní smlouva už skončila, město tak může budovu přestavět. „Stavební práce budou zahrnovat dispoziční úpravu tří nadzemních podlaží, řešení instalačních zařízení a rozvodů, přístavbu únikového schodiště a zpevnění ploch kolem objektu. Součástí úprav bude také vybudování výtahu,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO).

Budova bude propojená se základní školou, žáci z Montessori školy tam budou chodit na obědy a na tělocvik. Stavební část vyjde na 36 milionů korun. Dodavatele vybavení bude radnice hledat na začátku příštího roku.

„Na vybavení školy potřebným nábytkem a informačními technologiemi počítáme s částkou 12 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Zároveň podle něj město v konkurzním řízení hledá ředitele či ředitelku nové školy. „Dětem chceme novou školu otevřít již pro školní rok 2021/2022,“ dodal Rychtecký.

Montessoriovská pedagogika vychází ze zkušeností italské psycholožky Marie Montessoriové, která žila v letech 1870 až 1952. Pedagogové nechávají dětem volnost při výběru aktivit i tempa učení. Děti využívají při učení všech svých smyslů, a to prostřednictvím speciálních pomůcek. Učitel je pro děti pouze průvodcem, informace jim nepředává, jak je v klasických školách zvykem.

Reklama

Doporučované