Hlavní obsah

Pardubická farnost se připravuje na veřejné bohoslužby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kostel svatého Bartoloměje v Pardubicích v pondělí opět zahájí bohoslužby. Podle vládního nařízení mohou být mše znovu otevřené pro veřejnost, ale maximálně pro 15 lidí.

Článek

„Na ranní a polední obřad víc lidí obvykle nechodí,“ řekl arciděkan římskokatolické farnosti Antonín Forbelský.

„Někdo ovšem bude stát u vchodu a vyšší počet lidí dovnitř nepustí. Roušky, dezinfekce a rozestupy by problémem být neměly. Lidem, kteří chodili pravidelně, kostel chybí, mše jsou pro ně důležité, jsou za to vděční,“ řekl Forbelský.

Mše budou ve všední dny třikrát denně, v neděli se konat nebudou, protože bývají víc naplněné a je o ně větší zájem. Předsíň kostela svatého Bartoloměje je otevřená každý den od 8:00 do 18:00 i v době nouzového stavu. V 11:00 se konají hodinové adorace a tiché modlitby, v neděli trvají tři hodiny.

„A také jsme zachovali zpovědi při dodržení bezpečnostních pravidel a lidé přistupovali k jednotlivému svatému přijímání. Online mše jsme nedělali, starší farníci nemají přistup na internet. Sledovali mše na TV Noe nebo je poslouchali na rádiu Proglas,“ uvedl Forbelský.

Roušky a dezinfekci farnost má. V kostele je umístí. Ochranné prostředky jim nabídli a dodali také farníci. Už nyní farnost pravidelně dezinfikuje kontaktní místa v kostele, nadále v tom bude pokračovat. „Jsme zabezpečeni,“ dodal Forbelský.

Reklama

Související témata:

Doporučované