Hlavní obsah

Pardubický dopravní podnik nezvládne hlídat nošení respirátorů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik města Pardubice nemá jak kontrolovat povinnost mít respirátor v MHD, nařízení by mělo začít platit z pondělí na úterý. Cestující, kteří nedodrží opatření, mohou maximálně upozornit revizoři.

Článek

„Nemáme to jak zkoumat, kromě respirátorů mohou být dvě roušky nebo rouška s nanovlákny, což nepoznáme ani omylem. Budeme spoléhat na to, že lidé budou zodpovědní,“ řekl ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Ředitel dopravního podniku věří, že cestujícího, který vstoupí do vozu bez ochrany dýchacích cest, ostatní lidé upozorní, aby si ji nasadil. Dopravní podnik už měsíce pouští z reproduktorů ve voze oznámení, že pasažéři jsou povinní používat ochranu nosu a úst. „Jsme snad jediní, kteří to hlásí. Vláda bojuje o to, aby v MHD jezdilo zase míň lidí,“ řekl Pelikán.

Pokud se bude jednat o striktní opatření vyhlášené vládou, pardubičtí strážníci ho budou namátkově kontrolovat. „Ne že se na to prioritně zaměříme. Trochu mám obavu pouze o to, jak bude strážník dotyčné osobě dokazovat, že nesplňuje opatření. Existuje hodně nanoroušek. Obávám se, že se dostaneme do důkazní nouze,“ řekl ředitel městské policie Rostislav Hübl.

Strážníci se podle Hübla snaží vládní opatření kontrolovat. Pandemie přináší stále nové situace. Lidé také často sami oznamují své obavy z porušování nařízení. „Výjimečně máme oznámení, že jsou otevřené restaurace nebo že jsou větší skupiny na sportovištích. Když přijedeme na místo, zjistíme, že se jedná o osoby z jedné rodiny, není to obecně jednoduchá doba,“ řekl Hübl.

Reklama

Doporučované