Hlavní obsah

Park Ladronka v Praze 6 zdobí nové sochy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V parku Ladronka v Praze 6 je nová vyhlídka a místo pro posezení. Autorem Rozhledny Šiška a Kavárny Šiška je sochař Čestmír Suška.

Článek

„Umělecké dílo Praze 6 bezplatně zapůjčil na rok a půl,“ sdělil mluvčí městské části Jiří Hannich.

„Po tento časový úsek tedy budeme sledovat, zda občané novou atrakci na Ladronce využívají. Současně budeme moc rádi za jejich názory, zda se jim obě díla líbí a chtěli by, aby zde zůstala natrvalo,“ uvedl statutární místostarosta Prahy 6 pro územní rozvoj a veřejný prostor Jakub Stárek.

Své pojmenování získaly artefakty podle tvaru a zpracování vnějšího pláště, které odkazují právě k šiškám jehličnatých stromů. Rozhledna je vysoká 11,5 metru a její autor ji ze staré vysloužilé cisterny vytvořil v roce 2014. Rovněž druhý objekt, o rok starší Kavárna Šiška, v níž se lidé mohou z vlastních zásob občerstvit nebo prostor využívat k odpočinku, je z ocelové nevyužívané nádoby. „Velká nádoba na Rozhlednu ležela na poli u Trutnova a čekala, až si jí někdo všimne. Nádobu na Kavárnu mám z Ostravska. Obě jsem pravděpodobně zachránil před roztavením v hutích,“ uvedl k původu konstrukce Suška, který se umělecké práci s již nepoužívanými předměty věnuje dlouhodobě.

Podle mluvčího radnice je z rozhledny umístěné v parku Ladronka za příznivých podmínek k vidění například obora Hvězda nebo sousední městská část Praha 5. Hannich doplnil, že od doby svého vzniku byly železné sochy společně vystavené v Brně, v Trutnově a v hlavním městě ve Vysočanech a v Holešovicích.

V nedávné době se počet uměleckých děl ve veřejném prostoru městské části Praha 6 rozrostl o dvě další nové sochy, a to o Meteorit a o sochu Marie Terezie.

Meteorit stojí od počátku září na Vítězném náměstí a jeho autor, sochař Michal Gabriel, ji městské části zdarma zapůjčil podle dřívějšího vyjádření Hannicha na půl roku. První tuzemská socha habsburské panovnice, jejímž autorem je Jan Kovářík, byla veřejnosti odhalena 20. října. Pomník, za který radnice zaplatila zhruba 3,6 milionu korun, zdobí park u Prašného mostu.

V budoucnu by v Praze 6 měl stát i památník osvobození Prahy na konci druhé světové války, který by měl být umístěný v Bubenči na náměstí Interbrigády. Radnice naopak nechala odstranit sochu maršála Koněva.

Reklama

Související témata:

Doporučované