Hlavní obsah

Glosa: Faltýnek na letišti Praha-Vyšehrad

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: CNN Prima NEWS

Jaroslav Faltýnek na archivním snímku.

Reklama

Jaroslav Faltýnek je symbolem sám o sobě. Už déle.

Článek

Nizozemský král Willem-Alexander, jeho žena Máxima a princezny Amalia (16) a Alexia (15) nedávno vyrazili na dovolenou do Řecka. Kvůli rozhořčení veřejnosti ji královský pár už po 24 hodinách přerušil a vrátil se. Kritika se ale na korunované hlavy sesypala znovu, když vyšlo najevo, že dcery do vlasti dorazily až o dva dny později.

Monarcha a jeho choť vyjádřili podle ČTK svou lítost nad porušením důvěry občanů ve výjimečném videoprohlášení. Král ujistil, že se bude společně se svou ženou nadále v koronavirové krizi zasazovat o Nizozemsko. „Zůstáváme zapojeni, ale nejsme neomylní,“ kál se Willem-Alexander.

Ano, nacházíme tu několik kulturních, politických a epidemiologických rozdílů, ale v některých ohledech jde o stejný příběh jako u nás.

Česko především nemá krále a prezident na zahraniční dovolené nejezdí, takže skandál přesně tohoto typu nehrozí.

Česko zato má vládní hnutí ANO, jehož dva hlavní protagonisté zaujali podobným problémem jako nizozemská královská rodina.

Andrej Babiš v létě natočil video, kde šermoval papíry s názvy českých filmů jako Dovolená s Andělem nebo Na samotě u lesa, a pěl ódy na rekreaci v tuzemských destinacích. Aby šel příkladem, odjel se slunit na ostrov Kréta.

To byly ale časy víceméně nevinného škádlení – druhá vlna se hlásila teprve na obzoru a v prognózách, ne ve strmých dennodenních grafech.

Kdežto dvojka ANO Jaroslav Faltýnek odcestoval v sobotu z pražského letiště do španělské Málagy v jiné, dramatičtější situaci. Když politici apelují „zůstaňte doma“, až lidem zvoní v uších, nemyslí tím tentokrát v první řadě hranice státu, ale zdi našich příbytků.

Situace je hrozivá. Dokonce až tak, že to došlo i Faltýnkovi a po noční schůzce ve vyšehradské restauraci složil funkci 1. místopředsedy ANO. (Kdyby býval ukradl korunovační klenoty, možná by zvážil i rezignaci na poslanecký mandát.)

Na schůzi poslaneckého klubu, který o případu planě jednal a jemuž Jaroslav Faltýnek předsedá, se už nedostavil. Jak vidno, kvůli na vyšehradskou aféru bezprostředně navazující cestě do Středomoří. Její podrobnosti nejsou zatím známé, takže existuje i pravděpodobnost, že nešlo o prodloužený víkend s kostkou másla na hlavě, ale pracovní záležitosti poslance Parlamentu České republiky ve španělském home office.

Jezdit do ciziny není zakázané (ještě to tak!). Ani u nás, ani v Nizozemsku. Ale tady jde samozřejmě o symbolický vzkaz: veřejný činitel si neukládá stejná omezení, jaká jsou ordinována dolním deseti, respektive sedmnácti milionům.

„Jsem zločinec a je potřeba mě opravdu zastřelit, vyhodit, to bude nejlepší řešení,“ pravil Jaroslav Faltýnek nakvašeně po návratu do Prahy, kde ho čekali novináři. Od pana Faltýnka kajícné video nikdo nečeká, protože pan Faltýnek je symbolem sám o sobě. Už déle.

Reklama

Související témata:

Doporučované