Hlavní obsah

Parkování na pražském letišti podraží, podmínky se zhorší hlavně taxikářům

Zhorší se hlavně podmínky pro profesionální řidiče. Naložení a vyložení lidí na letišti bude nově v praxi stát 50 korun.Video: Petr Švihel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Hodinová sazba za parkování u Terminálu 2 se zvedne od července o deset korun. Výrazně se ale zhorší zejména podmínky pro řidiče, kteří na letiště zajíždí vícekrát za den. Jde hlavně o přepravce a taxikáře.

Článek

Pražské Letiště Václava Havla mění od července kvůli narůstajícímu počtu cestujících provoz parkovišť. Chce tím docílit toho, aby parkovací plochy mohlo využít během dne více řidičů.

Například stání u Terminálu 2 s názvem PB Economy, které je podle letiště nejvýhodnějším krátkodobým stáním v nejbližším okolí, mírně upraví ceny. Hodina parkování, která nyní činí 50 korun, od července o deset korun podraží.

Citelnější bude změna u expresních parkovišť, která jsou přímo u jednotlivých terminálů a jsou pro rychlé vyložení a naložení pasažérů. Parkování je zde nyní prvních patnáct minut bezplatné s tím, že zdarma tu může řidič stát jednou za hodinu. 

Od července však bude bezplatný vjezd jenom jednou denně. Kdo bude chtít využít expresní parkoviště častěji, musí zaplatit. Se zvýhodněnou kartou vyjde vjezd na expresní parkoviště na padesát korun.

Toto opatření dopadne hlavně na taxikáře. 

„Jde skutečně o narovnání situace, kdy komerční subjekty využívaly naši infrastrukturu zdarma,“ řekl Seznamu důvody nových podmínek parkování Roman Pacvoň z externí komunikace Letiště Praha. 

Taxislužby reagují na změny různě.

Mluvčí Uberu Miroslava Jozová uvedla, že začali už při cestě z letiště padesátikorunový poplatek připočítávat.

Přepravní služba Liftago chce ještě vyjednávat.

„Tu situaci ještě analyzujeme. Chápeme, že letiště si chce vydělat více peněz na cestách komerčních přepravců, na druhou stranu máme několik návrhů, jak zpříjemnit službu cestujícím tak, aby náklady nedopadly na ně,“ uvedl zakladatel této přepravní služby Ondřej Krátký.

Reklama

Doporučované