Hlavní obsah

Parní válec rozdrtil nedokončená díla autora Zeměplochy Terryho Pratchetta

Pevný disk s Pratchettovými nedokončenými romány skončil pod parním válcem Lord Jericho.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Rozpracované romány britského spisovatele Terryho Pratchetta byly na autorovo přání zničeny způsobem vystihujícím jeho smysl pro humor. Přejel je historický parní válec.

Článek

Nedokončené romány britského spisovatele Terryho Pratchetta, který zemřel v březnu 2015, se na veřejnost už nikdy nedostanou. Bylo to jedno z Pratchettových přání před smrtí.

Pevný disk z Pratchettova počítače zničil historický parní válec pojmenovaný Lord Jericho krátce před otevřením výstavy o životě a díle spisovatele, jenž proslul především knihami ze série Úžasná Zeměplocha.

Minulý pátek naplnil správce Pratchettovy pozůstalosti Rob Wilkins autorovo přání. „Chystám se splnit svou povinnost vůči Terrymu,” uvedl na Twitteru a text doplnil fotografií pevného disku z počítače a parního válce. Následující obrázek, který se na Pratchettově oficiálním účtu objevil, už ukazoval zničený disk. Počítačová součástka se podle Wilkinse v září objeví na chystané výstavě o Pratchettovi v muzeu v anglickém Salisbury.

Terry Pratchett podlehl v březnu 2015 dlouhému boji s Alzheimerovou chorobou. Během života napsal sedm desítek románů a v 90. letech byl nejprodávanějším britským autorem. Na celém světě se prodalo na 85 milionů jeho knih, jsou dostupné ve 37 jazycích včetně češtiny.

V roce 2011 navštívil Pratchett Prahu, aby zhlédl derniéru představení Maškaráda, kterou Divadlo v Dlouhé nastudovalo podle jedné z jeho knih. Dva z jeho románů vyšly posmrtně.

Reklama

Související témata:

Doporučované