Hlavní obsah

Paroubek měl radši zůstat v důchodu, říká otevřeně šéf pražské ČSSD

Nadšený nejsem, Paroubek odešel ve zlém a měl by zůstat v důchodu, říká šéf pražské ČSSD.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda ČSSD Jan Hamáček chce, aby jeden z jeho předchůdců Jiří Paroubek kandidoval za sociální demokracii do Senátu. Pražská ČSSD si drží odstup.

Článek

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek by chtěl kandidovat do Senátu s podporou své bývalé strany, ze které před lety sám vystoupil.

Má podporu nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka, ale rozhodně ne v celé sociální demokracii.

„Já z toho nadšený nejsem, myslím si, že by měl zůstat v politickém důchodu. Pro bývalého premiéra je nedůstojné kandidovat do Senátu takovým způsobem,” řekl Seznamu například šéf pražské ČSSD Petr Pavlík.

Video: Paroubek opustil rozhovor v rozhlase, když se ho ptali na návrat do ČSSD

Jiří Paroubek za chvíli opustí rozhlasové studio (natočeno loni v červnu).Video: Marie Vladyková

Právě pražská sociální demokracie se ještě loni v červnu postavila proti, když Jiří Paroubek po letech o návrat do stranických řad usiloval. Přitom právě souhlas Prahy, středočeské organizace a stranické buňky v Praze 5 potřebuje.

I když pražská organizace posléze souhlas k návratu dala, zdá se, že pokud bývalý premiér skutečně bude kandidovat za ČSSD do Senátu a případně opět vstoupí do parlamentní politiky, nevrátí se jako člen sociální demokracie.

Video: Jiří Paroubek v Televizi Seznam

Jiří Paroubek v Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

„Pochopil jsem to tak, že se neplánuje vrátit do sociální demokracie, chce kandidovat jako nezávislý kandidát s podporou sociální demokracie,” uvedl pražský předseda Petr Pavlík.

„U nás už o to jednou žádal a náš obvodní výbor nesouhlasil. Pokud podá žádost, budeme to projednávat a jak to dopadne, to nemohu předesílat, protože nás o to ještě nikdo nepožádal ani nám neoznámil, že má ten úmysl,” řekl Seznamu i předseda organizace v Praze 5 Jan Smetana.

Paroubkovu kandidaturu s podporou ČSSD navrhne předseda Hamáček předsednictvu strany příští pátek, ve stejný den, kdy oznámí výsledky referenda o vstupu do koaliční vlády s Andrejem Babišem.

„Budu navrhovat předsednictvu, abychom schválili jeho kandidaturu jako nezávislého s podporou sociální demokracie,” uvedl tento týden Hamáček.

S Paroubkem jako kandidátem v podzimních volbách do horní komory přišla ostravská ČSSD. Paroubek by mohl kandidovat ve volebním obvodě 71 Ostrava-město.

Hamáček také soudí, že bývalý premiér má ostravským voličům co nabídnout.

Reklama

Doporučované