Hlavní obsah

Pasažérka natočila kalifornský požár z letadla. Hasiči s ním budou bojovat ještě dlouho

Video: Nela Vejvodová, Vanessa Kuo, Reuters

 

Reklama

Kalifornští hasiči odhadují, že ničivé lesní požáry potrvají nejméně do konce srpna. Ještě na začátku týdne předpovídali, že plameny uhasí do poloviny měsíce. S celkem 17 požáry bojuje nyní asi 14 tisíc hasičů.

Článek

Nejrozsáhlejší požár v historii Kalifornie potrvá nejméně do konce srpna. Odhadují to místní hasiči, kteří v současnosti bojují se 17 rychle se šířícími požáry. Dva z nich, které ničí oblast Mendocino na západě země, vyhnaly z domovů již přes 23 tisíc lidí. Právě tyto dva požáry zachvátily plochu přes 1150 kilometrů čtverečních, tedy plochu téměř tak velkou, jakou zabírá město Los Angeles. Po celé Kalifornii se nyní s ohněm potýká asi 14 tisíc hasičů.

S nejrozsáhlejším požárem v historii Kalifornie budou hasiči bojovat nejméně do konce srpna:

Video: AP, Reuters

Prezident Donald Trump v úterý uvedl, že jeho vláda je v kontaktu s kalifornskými představiteli a bude zjišťovat, co může udělat pro zmírnění dopadu požárů na zasažené regiony. Už v neděli vyhlásil prezident v dotčených regionech stav katastrofy, což umožní uvolnění federálních prostředků. Guvernér Jerry Brown, který navštívil některé zasažené oblasti a požádal prezidenta Donalda Trumpa o federální výpomoc, označil současný stav horkého a suchého počasí rozdmýchávajícího požáry za „nový normál”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Zuzana Lachnitová, AP

Kalifornští politici z obou hlavních stran navrhují zmenšit hustotu zdejších lesů, což by podle nich ohni znesnadnilo šíření. Ochránci přírody jsou však proti s argumentem, že by tento postup mohl vést k vyhubení části divokých zvířat.

„Šíří se k obytným domům, dvorům, rančům,” řekl o mendocinském ohni mluvčí kalifornského úřadu pro lesy a požární ochranu Mitch Bosma. Jen tento požár dosud zničil 75 budov a nyní ohrožuje další stavby.

Video: AP, Reuters

Ještě začátkem týdne hasiči odhadovali, že mendocinský požár uhasí v polovině srpna, nyní však zveřejnili pesimističtější prognózu opřenou o nepříznivé počasí.

Reklama

Doporučované