Hlavní obsah

Páteční výbuch v Explosii má tragickou dohru. Jeden ze zraněných na následky zemřel

Foto: Háta Sassmannová

Výbuch v pardubické továrně Explosia v pátek vážně popálil čtyři lidi.

Reklama

Jeden ze zaměstnanců zraněných při pátečním výbuchu v pardubické Explosii v sobotu zemřel v pražské vinohradské nemocnici. ČTK to dnes řekl mluvčí Explosie Martin Vencl.

Článek

Při výbuchu byli zraněni čtyři lidé, tři skončili na popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze. Čtvrtý vážně zraněný byl v pátek večer převezen z Fakultní nemocnice Hradec Králové na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Brně.

Zranění zaměstnanci

V Praze byli všichni tři zranění v kritickém stavu v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. Podle dřívějších informací záchranářů měl jeden z nich popáleniny na více než 90 procentech těla. Mluvčí Explosie odmítl říct, zda zemřel právě tento pacient. Nic bližšího podle něj firma uvádět nebude.

Soustrast rodině vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Platí pomoc a dohled nad vyšetřováním příčin nehody,“ uvedlo v neděli ministerstvo na Twitteru.

Čtvrtý zraněný byl po výbuchu převezen se zraněním hlavy a popáleninami do hradecké fakultní nemocnice. „Večer byl převezen na popáleninové centrum do Brna. Byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Napojen byl na plicní ventilaci,“ řekl v sobotu lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno ČTK řekl, že nemocnice na přání rodiny informace o stavu pacienta sdělovat nebude.

Jak k výbuchu došlo

„Krátce po sedmé hodině ranní došlo k zahoření střelného prachu. Při té nehodě byli podle prvotního šetření dva zaměstnanci těžce zraněni a dva středně zraněni,“ řekl v pátek Seznamu Martin Vencl, mluvčí společnosti Explosia.

Požár vypukl v pátek v 7:20 v budově, kde se suší střelný prach. Poté následovala takzvaná deflagrace, menší forma výbuchu doprovázená tlakovou vlnou. Místo, kde exploze nastala, je zničené. Provozu společnosti se exploze výrazně nedotkla.

Pro zjištění příčin výbuchu byly vytvořeny čtyři vyšetřovací komise, a to firmy, Báňského úřadu, policie a hasičů. Policie se začala případem zabývat pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Na únik plynu jsme zvyklí”

Zákaz vycházení ale není. „Jsme zvyklí, že tady máme občas úniky plynů. Tohle ale není případ, abychom dali zákaz vycházení,“ řekl Seznamu starosta Semtína Vítězslav Čapek.

Zahoření bylo podle jeho informací lokální a mimo areál se žádné látky nedostanou. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové na místě výbuchu zasahují pouze podnikoví hasiči. „Od nás tam jel jen vyšetřovatel,“ řekla ČTK Horáková.

Obyvatelé okolních čtvrtí podobné události příliš nevnímají. „Máme okna přímo naproti areálu, ale o podobných událostech se nikdy nedozvíme. Ze Semtína se ozývají pravidelně tlumené výbuchy několikrát denně, ale to jsou technologické výbuchy při výrobě, na které jsme zvyklí. Poslední událost, která vyvolala mezi lidmi pozdvižení, byl fialový mrak, který se před asi sedmi lety vznášel nad chemičkou, jinak ty menší události tady nevnímáme,“ uvedl obyvatel domu v městské části Rosice, která se Semtínem sousedí.

Velké neštěstí před osmi lety

Nehody v pardubické Explosii nejsou z povahy zdejší výroby ojedinělé. Státem vlastněná společnost je nejvýznamnějším výrobcem výbušnin, vyrábí se tu černý prach a celosvětově známá trhavina semtex.

Poslední nehoda, jak ji uvádějí webové stránky společnosti, se odehrála loni 5. října, kdy areálem továrny otřásl výbuch mostní konstrukce. Nikdo nebyl zraněn.

Rok předtím, v srpnu 2017, však při zahoření prachu byli zraněni tři zaměstnanci.

Velké neštěstí se v Explosii stalo před více než osmi lety. Exploze při výrobě dynamitové trhaviny Perunit zabila čtyři lidi, výbuch vážně poškodil dva objekty v areálu, škoda byla vyčíslena na více než 60 milionů korun.

Explosia po tomto neštěstí přijala další bezpečnostní opatření.

„Jako jedna z nejdůležitějších opatření byla realizována nadstandardní organizační a technická opatření – kamery, snímače vibrací apod. Rovněž byla přijata opatření, která mají vést k minimalizaci styku obsluhy se zpracovávanou masou obsahující nitroglyceroglykol,“ citují stránky podniku tehdejšího technického ředitele Explosie Pavla Marečka.

Reklama

Doporučované