Hlavní obsah

Pavla Zemana by mohl ve funkci vystřídat jeho náměstek

Foto: verejnazaloba.cz

První náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by po jeho odchodu z funkce mohl vystřídat jeho náměstek Igor Stříž. Že je jeho jméno ve hře, potvrdily Seznam Zprávám dva zdroje.

Článek

„Paní ministryni by se tato varianta líbila a už s ním o tom jednala,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Seznam Zprávám napsala, že adeptů na funkci po Pavlu Zemanovi je několik. „To se teprve uvidí, kdo bude nástupce. Kandidátů je víc,“ napsala v SMS zprávě Benešová.

Igor Stříž Seznam Zprávám potvrdil, že s ministryní Benešovou před pár týdny jednal. „Bylo to v rovině obecných otázek o chodu Nejvyššího státního zastupitelství. Obsah ani personální věci nechci komentovat,“ uvedl. Bez komentáře nechal i otázku, zda vůbec chce o místo v čele Nejvyššího státního zastupitelství usilovat.

Ministryně spravedlnosti už kontaktovala podle Neovlivní.cz i několik dalších postav z justice a advokacie coby potencionální Zemanovy nástupce. Jedním z nich byl podle zjištění Neovlivní.cz právě dosavadní Zemanův náměstek Igor Stříž.

Igor Stříž je v současnosti prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce. Po celou dobu své profesní kariéry se věnuje trestnímu právu, a to z pohledu téměř všech forem kriminality. Specializuje se též na legislativu, analytiku a metodiku. Svou publikační a přednáškovou činnost zaměřuje zejména do oblasti trestního práva procesního. Je předsedou redakční rady časopisu Státní zastupitelství.

Životopis Igora Stříže

Vzdělání

1982–1986 – Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Profesní dráha

1986 – právní čekatel u vojenské prokuratury, později vyšetřovatel a prokurátor

1994 – jmenován státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci

1996 – přeložen k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci

1997–2007 – náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci

2011 – přeložen k Nejvyššímu státnímu zastupitelství a jmenován náměstkem nejvyššího státního zástupce

Zdroj: verejnazaloba.cz

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce, jeho mandát zanikne ke 30. červnu. Novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Na tiskové konferenci své rozhodnutí zdůvodnil slovy: „Tlaky ze strany paní ministryně Benešové jsou velké, je zbytečné věnovat velkou část času těmto půtkám, jde o čas, který bych měl věnovat státnímu zastupitelství.“

Zeman ve funkci skončí po deseti a půl letech. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu. Dnes uvedla, že ji Zemanovo rozhodnutí překvapilo, ale respektuje ho. Jméno jeho nástupce sdělí až později.

Osmačtyřicetiletý Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Reklama

Doporučované