Hlavní obsah

Pečovala o seniory a skončila v cele. Podle úřadů porušovala zákon

Záhady Josefa Klímy: Za péči o důchodce skončila v policejní cele.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Marta Sívková si po poradě se svými právníky otevřela ve zrekonstruovaném vesnickém domě zařízení pro seniory. Ale podle úřadů obchází zákony, a tudíž se dopustila trestného činu.

Článek

Marta Sívková není ani vražedkyně, ani lupička. Jen zakladatelka spolku, který ubytoval v domě U dvou slunečnic v Příkazech na Olomoucku několik seniorů. Pravidelně sem docházela lékařka, nejrůznější služby – od vaření po cvičení – klientům poskytovali asistenti. Všichni byli spokojení: ubytovaní senioři i jejich rodiny.

Jenže v létě 2020 do penzionu vrazilo policejní komando. Takto zásah popsala Marta Sívková na podzim, když o případu natáčeli reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy. „Policisté to tu několik hodin prohledávali, zpovídali ubytované seniory, často už dementní, a mě nakonec odvezli do vazební cely. Přestože jsem epileptička, odmítli mi dát léky. Když jsem upozorňovala, že můžu dostat záchvat, řekli mi, že kdyby k tomu došlo, zavolají rychlou. Až po intervenci mé právničky mi manžel léky mohl přivézt,“ uvedla Sívková.

Rodiny klientů nechápaly. „Máme tu maminku, kterou jsme se marně snažili umístit do LDN nebo do některého z domova důchodců, protože všude je plno a dlouhé čekací lhůty,“ svěřili se manželé H. „Tady ji vzali hned, má tu výbornou péči, kterou můžeme také denně kontrolovat, protože jsme ze sousední vesnice.“

A podobně mluvili i další příbuzní zdejších obyvatel.

Proč tedy policejní komando tak tvrdě zasahovalo? Protože podle úřadů obchází Sívková zákony, a tudíž se dopustila trestného činu nedovoleného podnikání. Byť svůj postup řešila s právníky, kteří jí dali zelenou.

A trvají na svém: podle právníků Marty Sívkové je všechno z hlediska zákona legitimní, naopak tento způsob šetří peníze daňových poplatníků a navíc řeší ne zrovna růžovou situaci s umisťováním seniorů do přeplněných standardních zařízení, kterou komplikují dlouhé lhůty.

Jak se po čtvrt roce od natáčení kauza vyvinula?

„Stíhají nás dál. Státní zástupce už dal podnět na soud, jsme obvinění,“ svěřila se Sívková.

A co se stalo s domovem a jeho obyvateli? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované