Hlavní obsah

Peking šíří vliv v Africe. Egyptští studenti se mají učit čínsky

Foto: Profimedia.cz

Studentky egyptské střední školy čekají na závěrečnou zkoušku v době pandemie koronaviru.

Reklama

Číňané stavějí v Africe nové silnice a železnice, těží nerosty a investují do přístavů. Nyní chtějí použít i „soft power“ pomocí výuky čínštiny na egyptských školách.

Článek

Zatímco Spojené státy vedou proti Číně obchodní válku, jejich nejdůležitější spojenec v severní Africe posiluje s říší středu partnerství. Jak informoval server Al-Monitor, podepsal egyptský ministr školství Tárik Šaukí s čínským velvyslancem Liao Li-čchiangem smlouvu, podle níž se na egyptských školách začne jako jeden z cizích jazyků vyučovat i mandarínská čínština.

Podle dohody podepsané 7. září vyšle Čína specialisty z Konfuciova institutu, který je napojen na čínské ministerstvo školství, do Egypta, aby vyškolili tamní učitele, kteří ovládají čínštinu, k výuce na středních školách. Egyptští studenti mají jako první cizí jazyk povinnou angličtinu, poté si vybírají druhý mezi francouzštinou, němčinou, španělštinou a italštinou. Nyní se k výše jmenovaným přiřadí čínština.

„Dohoda je krokem správným směrem a přínosem pro egyptské studenty,“ citoval server náměstka egyptského ministra školství Muhammada Mudžáhida. „Čína má s Egyptem společné zájmy a obchodní partnerství a my s tímto rozvojem musíme držet tempo,“ vysvětlil motivaci k podpisu smlouvy.

Ta obsahuje rovněž body, které by měly egyptské studenty k výuce obtížného jazyka motivovat - ti nejlepší studenti mohou využít grantů a studovat přímo v Číně, studenti technických oborů pak budou mít příležitost ke stážím v čínských firmách.

Dohoda se začne naplňovat až příští školní rok, protože ten stávající už v Egyptě odstartoval, a tamní učitele je navíc třeba na nový úkol připravit. Výuka čínštiny se může týkat velkého počtu studentů - jen vloni studovalo na středních školách 8,7 milionu mladých Egypťanů.

Při podpisu smlouvy oznámila egyptská ministryně pro mezinárodní spolupráci Rania Mašatová, že výše čínské půjčky Egyptu dosáhne 1,835 miliardy dolarů, z čehož 335 milionů půjde na vyšší vzdělání, vědecký výzkum, technické vzdělání a vesmírné technologie.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Podle Nady Moghítové, egyptské vědkyně působící na univerzitě Sia-men, je dohoda o výuce čínštiny průlomem v egyptském vzdělávacím systému, její realizaci ale mohou bránit společenské a kulturní překážky. Podobná smlouva s Čínou prý vznikla už v roce 2004, jejímu naplnění ale bránila nedostatečná poptávka egyptských studentů i nedostatek učitelů.

Vztahy mezi Pekingem a Káhirou se výrazně posílily po nástupu prezidenta Abdala Fattáha Sísího k moci v roce 2014. Už tehdy podepsaly obě země dokument o strategickém partnerství a o významu jejich vztahů svědčí i fakt, že Sísí navštívil Čínu šestkrát během pěti let. Nejlidnatější arabský stát se také zapojil do čínského projektu Nové hedvábné stezky.

Čínsky se nyní v Egyptě učí studenti na 25 středních školách, každý rok tak vychází asi dva tisíce mladých mužů a žen, kteří ovládají čínštinu. Říše středu navíc na dvou egyptských univerzitách otevřela Konfuciovy instituty, které známe i v Česku.

Pandemie koronaviru sice vzájemný obchod obou států poněkud zpomalila, v první polovině roku dosáhla obchodní výměna 6,67 miliardy dolarů. Právě z Číny přišla také v dubnu a květnu do Káhiry zásilka s 30 tunami lékařské pomoci.

Egypt se partnerstvím s Čínou snaží diverzifikovat svou zahraniční politiku, která byla až dosud značně závislá na partnerství s USA. Čína naopak vnímá Káhiru jako bránu do arabského světa a uvědomuje si i význam Egypta v blízkovýchodním regionu. Nyní, v době prohlubujícího se čínsko-amerického konfliktu, bude muset egyptský prezident Sísí jednat velmi opatrně, aby si příliš vřelým vztahem s Čínou neznepřátelil prchlivého Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované