Hlavní obsah

Peking versus Hongkong. Za pár hodin v Číně vypuknou obří oslavy i další násilné protesty

Foto: Profimedia.cz

Hongkongské graffiti posledních dnů: Vše, o co žádáme, je demokracie.

Reklama

Čína v úterý oslaví významné výročí. Bude to 70 let, co v zemi převzala moc komunistická strana. Peking chystá majestátní oslavy, jejichž příprava trvala měsíce. Dívat se bude celý svět. Toho chtějí využít hongkongští demonstranti. Na výročí zareagují po svém.

Článek

Centrem Pekingu se za pár hodin prožene průvod čítající 15 tisíc hlav. Doprovázet ho bude téměř 600 kusů vojenské pozemní techniky a 160 vojenských letounů. Vůbec poprvé se ukážou rakety dlouhého doletu a nadzvukové drony.

Podle mnoha zdrojů půjde o vůbec největší vojenskou přehlídku v historii Číny. Peking ovšem odmítá, že by šlo o ukázku síly. Má jít o oslavu 70 let existence Čínské lidové republiky (ČLR), během kterých se tato země – pod vládou komunistické strany – stala obávanou světovou velmocí. Na poli ekonomiky i vojenství.

Příprava oslav trvala měsíce a týkala se mnoha měst. V Pekingu se lidé už několik týdnů potýkali s uzávěrkami ulic i linek hromadné dopravy a 15. září vláda oznámila absolutní zákaz manipulace s veškerými letu schopnými objekty. Tedy drony, papírovými draky i závodními holuby.

O víkendu se pak slavnostně rozsvítila celá řada čínských měst. Níže najdete sestřih nočních záběrů z metropolí Si-an, kde mrakodrapy zdobí 300 tisíc barevných světel, a Jin-čchuan, kde je k vidění 1,8 kilometru dlouhý světelný pás i množství světelných fontán.

Obří světelné show v čínských městech Si-an a Jin-čchuan.Video: Reuters

Oslavné ceremonie čínští političtí lídři zahájili už v pondělí. Prezident Si Ťin-pching vzdal hold zesnulému vůdci Mao Ce-tungovi a premiér Li Kche-čchiang zase předal ocenění zahraničním „přátelům“ Číny, tedy expertům, kteří zemi pomohli v rozvoji . Prezident i premiér se pak v předvečer výročí zúčastnili slavnostní večeře. V sále seděly čtyři tisíce hostů, domácích i zahraničních.

Odvrácená strana

Zatímco v Pekingu a dalších městech pevninské Číny za pár hodin vypuknou masové oslavy, Hongkong se na významné datum chystá zareagovat zcela odlišně. Přitom právě Hongkong byl v předchozích letech místem, kde se 1. října konaly jedny z nejviditelnějších oslav. Majestátní ohňostroje ale letos správa města předem zrušila.

O víkendu totiž v ekonomické metropoli, která má status zvláštní správní oblasti a také autonomní vládu, došlo k dalším protestům. Šlo už o 17. týden v řadě. Protesty původně cílily proti návrhu zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, postupně ale přešly v boj za svobodu a větší nezávislost na centrální vládě.

Hongkongské demonstrace nechvalně prosluly přítomným násilím a ani poslední víkend nebyl výjimkou. Policie použila vodní děla, gumové projektily a slzný plyn. Mnozí demonstranti zase svírali improvizované zápalné zbraně. Na obou stranách podle čínských médií došlo k četným zraněním.

V pondělí se situace v Hongkongu uklidnila a začal „generální úklid“. Lidé sbírali střepy z chodníků, veřejných prostranství a obchodů, které se otevřely. Klidnější atmosféra ale nevydrží dlouho – v úterý mají vypuknout další protesty.

Oslava 1. října je důležitá nejen pro kulatost sedmi dekád existence Čínské lidové republiky. Očekává se, že prezident Si Ťin-pching odhalí budoucí směr celé země. A hongkongští demonstranti si uvědomují, že budoucí směřování Číny přímo ovlivní jejich budoucnost. Ví také to, že na Čínu v úterý upře pozornost celý svět. A dívat se bude nejen na monumentální oslavy, ale i temnou stranu pekingské vlády.

Centrum Hongkongu se v úterý má zaplnit masou protestujících, kteří budou tradičně oděni do černé. Pokud i tentokrát sociální sítě a média zaplní záběry prodemokratických demonstrantů, kteří čelí vodním dělům, gumovým projektilům a slznému plynu, obrázek jednotné, svátečně naladěné Číny se rozpadne.

Reklama

Doporučované