Hlavní obsah

Pelta sní o návratu do Sparty, Křetínský s tím ovšem nepočítá

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta (vlevo) by se do Sparty rád vrátil, Daniel Křetínský to ale ve svých plánech nemá.

Reklama

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR a majitel jabloneckého klubu Miroslav Pelta se v rozhovoru pro O2 TV rozvyprávěl o tom, že by se jednoho dne rád vrátil do fotbalové Sparty. Její prezident Daniel Křetínský ale na téma Sparta a Pelta říká naprosto jednoznačně: „Určitě ne.“

Článek

To téma v zákulisí probublává už delší čas. A podle všeho jej neustále přiživuje právě Miroslav Pelta, který je po ztrátě funkcí ve vedení fotbalové asociace a její obchodní společnosti STES odříznutý od hlavního centra dění. Cirkulace fámy o jeho možném návratu do Sparty Peltovi pomáhá v tom, aby si držel kredit v očích sponzorů a dalších byznysových partnerů.

Pelta ve Spartě působil v éře jejího prezidenta Vlastimila Košťála, od roku 1999 zastával pozici generálního ředitele klubu. V roce 2004 Spartu ovládl Daniel Křetínský a Peltu „zdědil“ i s jeho aktuální aférou. Policie se právě v té době zabývala odposlechem Peltova rozhovoru s Ivanem Horníkem, ve kterém se sparťanský boss zmínil o tom, že bylo „celý jaro cinklý, vole“.

Pelta však tehdy nebyl nakonec ani obviněn a Sparta se v rámci „ivánkovské“ aféry neřešila. V roce 2005 Pelta na Letné končí a míří do Jablonce.

V současné době je obžalován z trestných činů, jichž se měl podle policie dopustit v jiné aféře, spojené tentokrát se státními dotacemi do sportu. Kvůli tomuto problému ztratil pozici předsedy Fotbalové asociace ČR. A v Jablonci ztrácí sponzory.

O tom, že by se snad mohl vracet do Sparty, se v zákulisí spekuluje průběžně, ale intenzita šíření této fámy se výrazně zvýšila letos v únoru, kdy Sparta vstoupila velmi špatně do jarní části sezony, což ukončilo působení trenéra Václava Jílka.

Redakce Seznam Zpráv se 27. února spojila s Danielem Křetínským, kterému položila dotaz na Peltův možný návrat. „Víte, že běžně takové věci nekomentuji, ale v tomto případě můžu: Určitě ne. S panem Peltou máme z mého pohledu velmi dobrý vztah a mám respekt k jeho znalosti fotbalu, ale taková úvaha absolutně není aktuální,“ odvětil Daniel Křetínský na konci února. Na dnes položený dotaz, zda toto stanovisko stále trvá, prezident Sparty dosud neodpověděl. Ale je to navýsost pravděpodobné.

I Miroslav Pelta totiž v rozhovoru pro O2 TV přiznává, že jeho návrat do Sparty není nijak aktuální, hovoří o něm jako o svém snu a výzvě pro budoucnost. „Nabídku od pana Křetínského na stole nemám, ale je pravda, že na téma já a Sparta jsme spolu mluvili. Jsem majitelem klubu v Jablonci, ale jediná výzva, kterou bych přijal, je, že bych se chtěl vrátit do vedení Sparty. Umím si představit, že bychom pracovali na tom, abychom Spartu vrátili na vrchol.“

O Danielu Křetínském pak Pelta v rozhovoru pro O2 TV řekl: „Drží slovo, drží dohody, má fantastické chování. My všichni z fotbalové branže si ho musíme vážit. Díky němu se zvýšil respekt u ostatních subjektů, které se ve fotbale angažují. Máme velmi dobrý vztah. Jediné, co mu vyčítám, je, že chce řídit Spartu sám a prostřednictvím svých lidí, kteří v životě fotbal nehráli. Měl by někomu dát mandát, aby Sparta byla jeho radost a ne noční můra. Sparta je národní klenot a lidé ho nehodnotí podle toho, kolik má elektráren, ale jak je úspěšný se Spartou.“

Reklama

Doporučované