Hlavní obsah

Pelta zaplatil zájezd na EURO 2016 i úředníkům na pražském magistrátu

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Sídlo FAČR na pražském Strahově. Ilustrační snímek.

Reklama

Na seznamu lidí, kteří se nechali hostit od Fotbalové asociace, jsou vedle prominentních soudců a nejbližších spolupracovníků prezidenta také pražští úředníci a politici.

Článek

Fotbalová asociace České republiky pod vedením Miroslava Pelty hostila na turnaji Euro v roce 2016 nejen vysoce postavené úředníky Hradu či prominentní soudce, ale dbala na dobré vztahy i s úředníky pražského magistrátu či pražskými politiky.

Seznam Zprávy získaly dokumenty, na nichž má FAČR vyúčtování Eura, a už napsaly, že za peníze asociace odjeli před čtyřmi lety do Francie Martin Nejedlý, Vratislav Mynář či předseda a místopředseda vrchního soudu.

Na listině účastníků zájezdu, který hradila asociace, jsou však také právě jména pražských úředníků a politiků, kteří zastávali funkce v grantové komisi pro sport a tělovýchovu nebo ve výboru pro sport. A z velké části rozhodovali o penězích, které půjdou z veřejných prostředků do sportu.

Seznam Zprávy mají například dokument, že v době konání Eura darovala Praha dva miliony korun na fanzonu ve Žlutých lázních.

„Předmětem této smlouvy je poskytnutí daru ve výši 2 000 000 korun na neinvestiční akci UEFA EURO 2016 Fanzona Žluté lázně,“ stojí ve smlouvě.

Finanční dar z roku 2016, který Praha odsouhlasila 24. června.

Pražští úředníci se na fotbalové mistrovství do Francie podívali díky tehdejšímu předsedovi grantové komise pro sport a tělovýchovu Karlu Březinovi.

V dokumentech, které mají Seznam Zprávy k dispozici, jsou totiž jejich výlety do Francie v kolonkách označeny jako „Od Březiny“. Seznam čítá celou řadu jmen a také dává informaci, že s úředníky cestovali i jejich rodinní příslušníci. Fotbalová asociace za jejich cesty na šampionát utratila téměř jeden milion korun.

Vyúčtování zahrnuje i cestu samotného Karla Březiny, vlivného pražského politika a mimo jiné někdejšího ministra ve vládě Miloše Zemana (1998-2002).

Jeho cesta (a jeho rodinných příslušníků) vyšla asociaci na 277 060 korun. Březina, jak plyne z dokumentů, byl na všech třech zápasech české reprezentace v základní skupině turnaje (Česko-Španělsko, Česko-Turecko, Česko-Chorvatsko), na všechny získal VIP lístky, letenky a ubytování v tří až čtyřhvězdičkovém hotelu.

Seznam Zprávy chtěly Karla Březinu s těmito zjištěními konfrontovat a zeptat se ho, proč zájezdy za fotbalem nechal zaplatit i pro svou rodinu a zda to nepovažuje - vzhledem k jeho tehdejšímu postavení - za střet zájmů.

Politik však ani po několika dnech nereagoval - navzdory tomu, že se ho redakce pokoušela oslovit SMS zprávami i telefonáty. Seznam Zprávy se ho ptaly hlavně na to, z jakého důvodu výlety jemu a jeho rodinným příslušníkům platila asociace a jak řešil možný střet zájmů.

Kromě Karla Březiny se na český národní tým jeli do Francie za peníze FAČRu podívat i přední úředníci magistrátu. Z dokumentů vyplývá, že asociace zaplatila letenku, ubytování a vstupenku na zápas Česko-Turecko bývalé vedoucí odboru sportu Soně Fáberové. Za zájezd úřednice, o niž se zajímala v dotační kauze Miroslava Pelty policie, zaplatila asociace 74 818 korun.

Soňa Fáberová sice na telefonát Seznam Zpráv reagovala, ale k tomu, proč se nechala hostit ve Francii, mnoho neřekla. „Nebudu, ani se k tomu nechci nijak vyjadřovat,“ uvedla Fáberová pro Seznam Zprávy.

Na lukrativní zájezd s fotbalem pak jel do Francie i se svými syny Petr Hulinský, bývalý náměstek ministryně školství Kateřiny Valachové. Jeho cesta s VIP lístkem na utkání Česko-Španělsko vyšla asociaci na 61 382 korun. Ubytování, doprava a lístky pro jeho syny Petra a Filipa stály přes 130 tisíc korun.

Proč si nechal výlet zaplatit, i když ho předtím ministryně Valachová varovala, a zda řešil, že se může dostat do střetu zájmů, někdejší předseda pražské organizace ČSSD nekomentoval.

„Jel jsem společně s dalšími členy české delegace a v čele s premiérem jsem se zúčastnil zahajovacího utkání EURO 2016 mezi naší reprezentací a Španělskem,“ napsal pouze Seznam Zprávám.

Tehdejší ministryně k tomu redakci řekla: „Na rovinu, já jsem neměla ani politickou, ani vnitrostranickou sílu, abych Hulinského hlídala. Byl to politický náměstek. Rozhodně tam ale nebyl za ministerstvo.“

Já to nevěděl

Téměř devadesát tisíc stál výlet na EURO 2016 tehdejšího pražského zastupitele za hnutí ANO a člena výboru pro sport Patrika Nachera.

„Jel jsem na zápasy, ale nevěděl jsem, že se jedná o takto vysokou částku,“ pokusil se vysvětlit cestu za cizí peníze politik, který v roce 2018 aspiroval na post primátorského kandidáta za hnutí ANO v Praze. S tím, že věděl, kdo za něj výlet zaplatí.

Zároveň však nynější poslanec hnutí ANO říká, že problém v tom neviděl. „Nezastával jsem exekutivní post, byl jsem řadový zastupitel a předseda školského výboru, pokud bych seděl v grantové komisi, tak je to něco jiného,“ sdělil svůj pohled na věc.

Poslanec také tvrdí, že část výletu si zaplatil, doklad ale prý stále nemůže najít.

„Dokonce si přesně pamatuji, že jsem měl 21 tisíc z dividend ČEZu a říkal jsem si, že dvacet zaplatím a tisícovku budu mít na oběd. Doklad jsem ale nenašel, takže radši budu v pozici, že jsem si to celé nechal zaplatit jako kolegové, protože pak nechci vypadat, že kecám,“ vysvětloval poslanec.

Na dotaz, kdo mu lístky zařídil, odvětil, že Karel Březina.

Výletem na fotbalový turnaj v hodnotě 61 382 korun se nechal obdarovat i pražský zastupitel za KDU-ČSL Jan Wolf. Říká však, že se domníval, že všechno platí pražský magistrát.

„Byl jsem na utkání Česko-Španělsko, ale jela nás z magistrátu celá řada včetně primátorky. Zeptali se mě jenom, jestli chci jet, já jsem řekl, že ano a bylo to,“ řekl Seznam Zprávám Wolf. „Neřešili jsme, kdo to platí. Já jsem fotbalista, řekl jsem, že pojedu a vůbec jsem se neptal, od koho to je,“ doplnil pražský lidovec.

Připustil, že zpětně to vidí jako hloupost a dnes už by prý raději nejel. „Kdybych jel, tak bych si to radši zaplatil sám, ale spíš bych teď ani nikam nejel, protože náš národní tým nehraje moc dobře,“ doplnil.

Svaz od všeho dává ruce pryč

Z dokumentů také plyne, že ubytování, VIP lístky a letenku proplacené asociací získal také advokát a přítel Karla Březiny Jiří Brož, který se zabývá především obchodním právem, právem informačních technologií nebo sportovním právem. Kromě toho je také členem Sboru rozhodců Fotbalové asociace ČR.

Advokát podle dokumentů získal VIP vstupenky na všechny tři fotbalové zápasy s Tureckem, Španělskem a Chorvatskem. Vůbec si to prý ale nevybavuje.

„To jsou čtyři roky, fakt si nepamatuju, že by mi něco asociace platila, to bych měl zaznamenané,“ řekl Brož Seznam Zprávám. „Pořád jezdím na nějaké sportovní akce, mám jich tak padesát do roka, většinu si platím sám,“ doplnil.

Na dotaz, proč si tedy nezaplatil i tuto akci, znovu odpověděl, že si na ni nevzpomíná.

Začátkem týdne Seznam Zprávy zveřejnily, jak štědrá byla asociace ke kancléři Vratislavu Mynářovi. Tomu zaplatila zájezdy i pro 18 fotbalistů z první A třídy TJ Osvětimany. Cena balíčků byla přes 860 tisíc. Asociace ale byla také štědrá i k soudcům vrchního soudu.

Současné vedení FAČR dává od tehdejšího rozdávání zájezdů ruce pryč.

„Jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat pro účel reportáže jakéhokoliv média,“ napsal v e-mailové odpovědi mluvčí asociace Michal Jurman. Vysvětluje, že tehdejší rozhodnutí činilo minulé vedení. Současný předseda Martin Malík je ve funkci od prosince 2017.

FAČR a její hospodaření

Fotbalová asociace České republiky je národní sportovní svaz organizací FIFA a UEFA a organizuje fotbal u nás. V roce 2016 hospodařila s bezmála miliardou korun. Většinu rozpočtu tvořily dotace z Ministerstva školství a tehdy ještě odvody loterijních společností. Na EURO 2016 ve Francii poskytlo MŠMT dotaci na náklady spojené s reprezentací ve výši 22 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované