Hlavní obsah

Peníze na provoz dostala zatím jen třetina sportovních klubů. Zbytek žije z úspor nebo na dluh

Hokejisté z Mariánských Lázní měli dostat z dotace 450 tisíc. Zatím ale peníze na tento rok na účtu nemají a asi ani nepřijdou.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dotace z výzvy Můj klub jdou napřímo od ministerstva školství i těm nejmenším klubům, které vychovávají mládež. Letos úřad rozděluje 1,5 miliardy.

Článek

Vrata jsou zatlučená dřevotřískou. Po ledu vevnitř ani památky. Příprava na hokejovou sezonu začne letos v Mariánských Lázních se zpožděním. Nástupci útočníka Jiřího Sekáče nebo německého reprezentanta Dominika Kahuna, místních odchovanců, musí počkat až doschne beton.

„Úspěšně se položila mrazicí deska, ta bude ještě měsíc zrát. Díry na mantinely ale už máme,“ ukazuje na plochu, kde už zanedlouho bude zase bruslit zdejších 150 mládežníků, předseda klubu Karol Greizinger.

Na rekonstrukci stadionu získalo město 20milionovou dotaci od Evropské unie. Radnice pak za kompletní výměnu chlazení a okolí ledové plochy doplatila 17 milionů korun. Velké důvody k oslavě ale hokejisté nemají. Budou mít sice modernější stadion, ale klubové finance nejsou v dobré kondici. Dosud jim totiž nepřišel jiný příspěvek – na provoz klubu od ministerstva školství.

„Loni v říjnu jsme si podali žádost a po jejím zpracování jsme od ministerstva školství dostali e-mailem zprávu, že nám dotace bude přidělena v dubnu. Dodnes jsme ale peníze neviděli,“ říká Greizinger.

Stejně jako dalších asi dva tisíce klubů nemají dosud rozhodnutí o dotaci z výzvy Můj klub. Jejím prostřednictvím rozděluje ministerstvo školství v tomto roce 1,5 miliardy přímo sportovním organizacím. Platba pokrývá rozpočet na aktuální rok. Jenže na konci srpna peníze nedorazily.

Podle ministerstva školství mohou za zdržení kluby, které chybně vyplňují žádosti.

„V současné době je navržena dotace pro více než čtyři tisíce klubů, s dalšími přibližně tisíci kluby, které chyby ve svých žádostech mohou opravit, je MŠMT v kontaktu, a tyto žádosti jsou postupně v řádu desítek denně vyřizovány,“ vysvětluje zpoždění mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

O příspěvek si zažádalo ale šest tisíc klubů. Čtyři tisíce organizací mají sice dotaci přislíbenou, na účtu ji má ale jen polovina. Z 1,5miliardové výzvy tak stihlo ministerstvo zatím vyplatit jen 450 milionů. Loni byli přitom úředníci dvakrát rychlejší. Za stejnou dobu vyplatilo ministerstvo 900 milionů celkem 4 140 spolkům.

Na dotaci mají podle pravidel nárok všechny sportovní kluby, které vychovávají alespoň 12 dětí nebo dorostenců do 23 let a žádost o příspěvek zaslaly do loňského 31. října. Kolik peněz klub dostane, se odvíjí od velikosti jeho mládežnické základny a počtu dětí v jednotlivých kategoriích. Jeden z nejmenších příspěvků tak například vyplatili úřednici fotbalovému klubu v Kerharticích na Pardubicku, který dostal tento rok 15 400 korun. Naproti tomu Univerzitní sportovní klub Praha získal z výzvy téměř 5 milionů.

Tyto dva konkrétní kluby mají štěstí, už se na ně dostalo. Kdy se ale dočkají ostatní spolky?

„Předpokládaný scénář dle aktuálních informací je konec října, jak tomu bylo i v roce 2019,“ dodává Lednová.

Jenže to je pro řadu klubů už pozdě. Letním sportům běží další sezona, zimní se na ni chystají. Finančně ale nemohou uzavřít ani tu předcházející. Žijí tedy z úspor, sponzorských darů, půjček nebo soukromých peněz funkcionářů. Úřad ministra Roberta Plagy (ANO) přitom ještě v květnu sliboval, že příspěvky budou mít kluby na účtech do konce června.

„Pokud kluby dostanou dotace v říjnu nebo listopadu, budou opravdu těžko statisícové, nebo dokonce milionové částky spotřebovávat. Dostávají se tak do problémů, protože dotace budou muset částečně vracet nebo je nestačí papírově vykrýt,“ vysvětluje místopředseda České unie sportu Marek Hájek, který zastupuje sportovní kluby a tělovýchovné jednoty.

Třeba hokejisté v Mariánských Lázních ale budou na dotaci patrně čekat marně. Podle ministerstva se totiž dopustili zásadní chyby, a tak na peníze nemají nárok, stejně jako dalších 390 klubů po celé republice.

„Tato chyba se týká tří případů nedodržení termínů: datum podání dotace, datum odevzdání vyúčtování dotace roku 2018 a datum odevzdání vypořádání dotace se státním rozpočtem,“ upřesňuje mluvčí Lednová.

Hokejisté z lázeňského města ale všechny termíny splnili, hlásí jim to i informační systém ministerstva školství. Do vyúčtování minulého roku ale nedodali jednu tabulku – nevyužitou částku z dotace, kterou vracejí do státního rozpočtu. V jejich případě to byla nula.

Žádné informace ale z ministerstva dlouho neobdrželi.

„Zdálo se nám to ale už nějaké divné, protože spousta klubů v okolí dostala zprávu, že mají dodat tabulky nebo žádost opravit. Bohužel k našemu klubu se nic takového nedostalo, tak jsme se aktivně doptávali na ministerstvu, kde nám řekli, že jsme nedodali jednu tabulku a náš klub byl vyřazen z dotace na letošní rok,“ vysvětluje předseda klubu HC Mariánské Lázně.

Jakmile se dozvěděli, že na tabulce s nulou závisí jejich dotace, okamžitě ji úředníkům dodali. Na ministerstvo přijeli také osobně. Tam jim ale sdělili, že nepomůže ani to, že podklady poslali zpětně. Pro letošek se tak budou muset obejít zhruba bez 450 tisíc, na které měli nárok.

„Tyhle problémy se neustále kumulují, kluby se tak dostávají každý rok do stejných problémů. Je to pro ně existenční riziko. Pokud se to do dvou let nepodaří upravit tak, aby kluby dostávaly peníze na začátku roku, bude to pro ně likvidační,“ varuje Hájek.

Hokejistům z Mariánských Lázní budou letos chybět peníze na trenéry, vynechat musí i část plánovaného nákupu vybavení. Už ale podle svých slov zažili horší časy a nějak situaci přežijí. Musí. Je na nich závislých 150 mladých hokejistů.

„Budeme ale muset upravit rozpočet a něco prostě zrušit,“ dodává smutně Greizinger.

Reklama

Doporučované