Hlavní obsah

Česku chybí cizinci. Firmy před Vánoci shání brigádníky do skladů i výroby

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Firmám letos před Vánoci chybí brigádníci, především kvůli nepřítomnosti cizinců a lidí v karanténě. Nejvíce potřebují skladníky a řidiče. Na nárůst objednávek se připravují hlavně e-shopy, které potřebují lidi do skladů.

Článek

Firmy potřebují letos před Vánocemi kvůli pandemii brigádníky na jiné práce než v minulých letech. Ve výrobě chybí zahraniční pracovníci a lidé v karanténě nebo na ošetřovném. Poptávka je kvůli rozmachu e-shopů po skladnících a řidičích. Ze strany brigádníků je velký zájem o práci zejména od zaměstnanců zavřených restaurací. Mzdy se proti loňsku příliš neměnily. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

„Letošní podzim přináší zesílenou poptávku po brigádnících i ze strany výrobních firem. Ty potřebují do konce roku dotáhnout nasmlouvané zakázky, kvůli rostoucímu počtu neschopenek, karantén a lidí na ošetřovačce jim však chybí pracovníci,“ řekl ČTK ředitel agentury Grafton Recruitment Martin Malo.

Nejvíce brigádníky shánějí výrobní firmy v Jihomoravském a Plzeňském kraji, velký zájem o uchazeče je však podle něj patrný i na Olomoucku a Liberecku. „Zaznamenali jsme výpadek zahraničních pracovníků, kteří tradičně tvořili velkou část sezonní pracovní síly. Nejvíce je jejich nedostatek cítit na Liberecku, kde firmy obvykle využívaly brigádníky z Polska,“ dodal. Ze strany místních uchazečů podle něj naopak zájem roste, nejvíce se na brigády hlásí studenti a dále zaměstnanci z oborů, které musely kvůli opatřením proti šíření covidu-19 omezit či pozastavit svůj provoz.

„Množství brigád, které jsou aktuálně v nabídce, je v porovnání s loňským rokem výrazně nižší. Většina maloobchodních prodejen je uzavřených, turistů je minimum, posily pro předvánoční prodeje tudíž nejsou v tuto chvíli potřeba. Pokud dojde k jejich otevření, může se poptávka ale ještě poměrně rychle zvednout,“ uvedla šéfka dočasného zaměstnávání ve společnosti Hays Olga Švarcová. Sektory, které nyní brigádníky využijí, jsou například výroba, logistika a distribuce nebo potravinářské řetězce. Mzdové ohodnocení zůstalo pro letošní rok nezměněno, v závislosti na oboru a pozici od 120 do 200 korun na hodinu.

Situace před Vánoci pro brigádníky je podle ředitele ManpowerGroup Jiřího Halbrštáta velkým otazníkem. Nejvíce pracovních míst vzniká v předvánočním prodeji. Pokud zůstane většina maloobchodních prodejen uzavřená až do Vánoc, bude to pro brigádníky velký problém, míní.

Na nebývalý nárůst zákazníků se připravují e-shopy a s tím spojené logistické a doručovací služby, upozornil. Tyto firmy hledají manipulanty do skladů, řidiče nebo lidi do zákaznických služeb. Tradiční maloobchod zatím s náborem vyčkává. Naopak zájem lidí o brigády je několikanásobně větší. Jednak přivýdělky hledají lidé ze zastavených provozů v gastronomii, hotelnictví, cestovním ruchu a službách. Dále mnohem méně možností mají například maminky s malými dětmi, které jsou závislé na částečných úvazcích, kterých je nyní k dispozici málo, podotkl.

Tradičně nejvyšší zájem mají uchazeči o brigádu v administrativě, ve skladech nebo v e-commerce, naopak nejmenší zájem jeví podle Mala brigádníci o práci ve výrobě. Hodinová mzda brigádníků v mnoha regionech stagnuje, na Ostravsku, Liberecku, Brněnsku a Plzeňsku ovšem meziročně mírně vzrostla. Průměrně si brigádník na Olomoucku vydělá 120 Kč za hodinu, na Brněnsku či Ostravsku 130 Kč a v některých regionech se při příplatcích může dostat i na 140 Kč, dodal Malo.

Reklama

Doporučované