Hlavní obsah

Data hovoří jasně: Podle indexu rizika by letos na jaře lockdown nebyl

Seznam Zprávy dopočítaly, jak by vypadalo rizikové skóre a následná opatření, pokud by systém PES platil na území Česka od začátku pandemie. Výchozí data pocházejí z oficiálních zdrojů ÚZIS a z nově zavedeného rizikového skóre.

Reklama

Článek

Pohled do minulosti ukazuje, jak by se tato opatření vyvíjela, kdyby vláda s indexem rizika pracovala dříve.

Měsíce březen a duben jsou ovšem poznamenané jednak výrazně menšími počty nakažených v porovnání se současností, jednak skutečností, že ÚZIS podle zjištění Seznam Zpráv do oficiálních dat stále zpětně zasahuje, a to i do jarního období. I tak lze ale dovodit, že situace zdaleka nebyla tak vážná jako nyní na podzim.

Minimum nakažených, vysoké skóre

Při bližším pohledu na zdrojová data v březnu se ukazuje, že vysoké skóre měřené dnešní metrikou PES je způsobeno tím, že se velice málo testovalo. Denní počty testů se pohybovaly v řádech stovek a poměr počtu osob s nově prokázaným onemocněním občas stoupal až na patnáct procent.

V dalších měsících už se tento poměr pohyboval jen v jednotkách procent, a dokonce ani plošné testování na Karvinsku koncem června tento údaj nevyšroubovalo do březnových výšek (poměr činil necelých třináct procent). Březnový rekord byl překonán až 2. října, kdy činil poměr pozitivních k počtu testů více než šestnáct procent.

Tato skutečnost se v březnovém výpočtu indexu rizika odráží více než třiceti body, a celkové skóre tak šplhá velmi vysoko.

Podmínky pro lockdown na jaře podle současného indexu rizika splněny nebyly, na podzim od druhého říjnového týdne naopak ano. Na druhou stranu – na jaře měla odborná i laická veřejnost o koronaviru výrazně méně znalostí, k čemuž je nutné přihlížet.

Ukázka matice opatření podle Ministerstva zdravotnictví.

Dalo se předejít komunitnímu šíření?

Graf zároveň názorně ukazuje, proč chtělo Ministerstvo zdravotnictví zavádět opatření, jako bylo nošení roušek, a že šlo masové šíření nákazy mírnit. Proti opatřením se však postavil osobně premiér Andrej Babiš.

Začátek října v grafu odráží fakt, že se nedostatečně testovalo, tudíž nebyli podchyceni zdaleka všichni nakažení. Experti stát kritizovali za to, že se provádí málo testů, a poukazovali na vysoké procento pozitivních případů, které navíc neustále rostlo a z dvaceti procent vyšplhalo na třicet. Znamenalo to, že infekční byl skoro každý třetí člověk, kterého laboratoře otestovaly.

Česko se v tomto směru ocitlo na absolutně nejhorším umístění v Evropě, nepodchycený virus prostupoval populací v mnohem větší míře, než napovídaly počty pozitivních lidí. To je důvod, proč se v grafu ukazují jen oranžové odstíny, zatímco stovky až tisíce nakažených lidí systém vůbec otestovat nezvládl. To, že dochází k nekontrolovanému šíření nákazy, připouštěl i ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Reklama

Doporučované