Hlavní obsah

Takto vypadá riziko nákazy v obcích. Budou se od něj odvíjet opatření

Seznam Zprávy získaly data o tom, jaké je momentálně rizikové skóre v jednotlivých krajích i obcích. Od výše skóre se budou odvíjet opatření. Tento systém dostal název PES, jeho podrobnosti zveřejní ministr zdravotnictví v pátek.

Reklama

Článek

Česko se ocitlo v situaci, kdy se počty nově nakažených lidí koronavirem dramaticky nezvyšují. Důvodů k optimismu je však zatím málo a jakékoli větší rozvolnění opatření by znamenalo okamžité zhoršení. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje „jízdní řád“, který by časem pomohl reagovat na aktuální vývoj a který zároveň umožňuje lépe vidět aspoň trochu jasnější obrysy budoucnosti.

Ve hře je varianta členění na úrovni krajů, jak ukazuje mapa výše s výpočty na základě nejčerstvějších dat. Podle denně počítaného indexu v rozmezí od 0 do 100 bude vidět, jak na tom jednotlivé kraje jsou. Z veřejně dostupných dat a dle prezentace ministerstva z pátku 6. listopadu lze provést předběžné výpočty už nyní.

Seznam Zprávy připravily rovněž ukázku členění na úroveň obcí s rozšířenou působností, což by umožňovalo reagovat na vývoj situace v podrobnějším měřítku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale hovořil zatím pouze o tom, že by se opatření lišila na úrovni krajů, nikoli obcí. Skóre odpovídá situaci 9. listopadu.

Oficiální skóre má být v pátek

Oficiální skóre plánuje ministerstvo zveřejnit v pátek, a to právě na úrovni krajů. Na úrovni obcí (i těch s rozšířenou působností) je totiž nutné počítat s migrací za prací a cestováním a opatření i jejich uvolňování by se mohla míjet účinkem.

Problematická však může být i migrace na úrovni krajů, typicky mezi Prahou a Středočeským krajem, ale i v dalších regionech.

Samotné skóre ale představuje jen část informace, která bude pro občany klíčová. Druhou částí PES – protiepidemického systému – budou tabulky s přehledem opatření navázaných na výši skóre. Opatření se budou podle skóre v různých regionech „zapínat“ nebo „vypínat“. Budou se týkat provozu škol, ale také kulturních či sportovních akcí, limitu účastníků na veřejných akcích nebo provozu obchodů či firem.

„Shodli jsme se na tom, že chtít všechno vtěsnat do jedné tabulky by bylo nemožné a nepřehledné. Proto se připravují tabulky – nebo chcete-li matice – ve dvou úrovních,“ vysvětlil v pondělí veřejnosti ministr zdravotnictví Jan Blatný.

První tabulka má být v principu jednoduchá a použitelnou verzi ministr podle svých slov plánoval dát k dispozici v úterý 10. listopadu. Podle informací Seznam Zpráv se to ale zatím nestalo. „Tabulka druhé úrovně, která rozpracuje opatření do detailů na úrovni jednotlivých resortů, kterých se to bude týkat, by měla být hotova do pátku,“ dodal Jan Blatný.

Jak uvedl už minulý týden, z tabulky půjde například vyčíst, že pokud je epidemická situace na stupni 4, restaurace mohou nabízet pouze jídla s sebou. Když klesne na trojku, mohou za určitých podmínek fungovat.

Kombinace různých kritérií

Index rizika vznikl zjednodušeně řečeno proto, aby se veřejnost mohla lépe orientovat, v jak rizikové situaci se Česká republika nachází. Pandemii koronaviru totiž není možné měřit jen podle jednoho kritéria; ostatně proto se kromě samotných počtů nakažených sledují také přírůstky v různých časových intervalech, počty úmrtí, zatížení nemocnic, počty testů a další parametry.

„Kupříkladu samotné reprodukční číslo R nezohledňuje počet nakažených. Naopak zase zdánlivě malý počet nově nakažených může být v kombinaci s rychlým růstem mnohem nebezpečnější, než číslo samo naznačuje,“ popisují autoři z Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů, kteří ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví nový „semafor“ připravují.

Index rizika kombinuje tato kritéria

🔶 Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za 14 dní.

🔶 Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za 14 dní ve skupině 65+ let.

🔶 Průměrná pozitivita testů za posledních 7 dní.

🔶 Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla na základě poměru nově nakažených v různých časových intervalech.

Reklama

Doporučované