Hlavní obsah
Online

Zpochybňovat úmrtí na covid je nevhodné, pokáral Babiš Blatného

Andrej Babiš oznámil, že vláda proti očekávání dnes neprojednala nový systém PES, naopak zítra se sejde znovu kvůli zpřísňování opatření.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Zítra se znovu sejde vláda a ministři mají přinést nový soubor přísnějších opatření, která mají zastavit nový nárůst nákazy, oznámil premiér Andrej Babiš.

- „Situace není dobrá, čísla, která jsme očekávali, nejdou dobrým směrem. Máme čísla kolem půl osmé večer. Je tam zaznamenaný nárůst. Počty hospitalizovaných stouply téměř na šest tisíc. Některé nemocnice jsou na hraně,“ vyjmenoval po vládě premiér.

- Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti covidu-19 první dávkou a pozastavit rezervace. Premiér Andrej Babiš večer stanovisko Ministerstva zdravotnictví popřel.

  • Babiš označil debaty o zemřelých za absolutně nevhodné

    Sněmovní strany vybízely v posledních dnech Blatného k vysvětlení několika výroků z nedělního vystoupení v Otázkách Václava Moravce České televize. Podle Starostů například neodpovídá realitě vyjádření, že testování na covid-19 dosud stálo asi 25 miliard korun. „Ten výdaj na antigeny je úplně jiný, za minulý a tento rok je něco přes necelých devět miliard,“ uvedl Babiš. Opozici vadilo i prohlášení, že jen asi 30 procent z vykazovaných úmrtí s covidem-19 je skutečně jednoznačně s koronavirem spojených. Babiš označil debaty o zemřelých za absolutně nevhodné. „On (Blatný) samozřejmě není mediálně zkušený,“ dodal. Kabinet se podle Babiše potýká s bezprecedentní situací, vydává maximum energie a pracuje sedm dní v týdnu. Lidé podle něj mohou výkon vlády ohodnotit v říjnových volbách do Sněmovny.

  • Blatného prohlášení nebyla podle Babiše namístě. „Snad se nebudou opakovat“

    Některá prohlášení ministra zdravotnictví Blatného nebyla namístě, ministr je však mediálně nezkušený. Babiš to po dnešním jednání vlády řekl na dotaz, zda má Blatný jeho důvěru. Ministerský předseda označil za nevhodné debaty o zemřelých na covid-19. Blatného vyjádření, že jen asi 30 procent z vykazovaných úmrtí s covidem-19 je skutečně jednoznačně s koronavirem spojených, kritizovala i opozice. „Některá ta prohlášení nejsou úplně namístě, je potřeba, aby ta komunikace byla lepší,“ řekl Babiš na adresu Blatného. Zmínil například dnešní informace o přerušení očkování proti covidu-19. Babiš uvedl, že nechápe, proč ministerstvo sdělovalo očkovacím centrům samozřejmou věc, že nemohou očkovat první dávkou, když nemají dost na druhou. „Vznikl z toho úplně zbytečný problém, to mě mrzí a štve, a doufejme, že se to nebude opakovat,“ konstatoval Babiš.

  • Blatný k informacím o přerušení očkování: Termínů je o něco méně

    „Já si nemyslím, že by v České republice byl nedostatek dávek tak velký, aby se přerušilo očkování. My jenom upozorňujeme na to, že těch termínů je teď o něco méně,“ řekl krátce po tiskové konferenci premiéra Andreje Babiše v ČT ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj tak očkování nebude tak rychlé, jak se původně očekávalo. Podle Babiše i Blatného je to na jednotlivých očkovacích centrech, jak si rezervace a vakcinace naplánují. Některá to podle Babiše zvládají a vakcína se i přerozděluje tam, kde je vakcíny málo. „Ti, kteří to pohlídali, neměli žádný problém a žádné rezervace nerušili,“ dodal Babiš.

  • Musíme se vrátit do jarního módu, covid je zabiják, apeluje Babiš

    „Jsme v situaci, kdy, doufám, je většina našich spoluobčanů trpělivá, snáší ty útrapy, situaci, která je náročná na psychiku. A dodržuje opatření,“ dodal Babiš. „Lidé od nás vyžadují, abychom ty, kteří to nedodržují a veřejně to deklarují, nějakým způsobem sankcionovali. Snažíme se stále přesvědčit všechny, že to sami nemůžeme zvládnout, pokud nebudou všichni spolupracovat. (…) Je úplně jasné, že covid je zabiják. Je potřeba, aby o tom média mluvila víc a sdělovala příběhy. Snažím se o tom vykládat v neděli (v pořadu Čau lidi na sociálních sítích – pozn. red.). Došlo k přenosu na seniory, někteří zemřeli a jsou to skutečně smutné příběhy. Musíme víc lidi přesvědčovat, že to není chřipečka, je to velice nebezpečný vir. Máme nové mutace. Situace není dobrá. A proto znovu opakuji, že pokud se nevrátíme do módu, jaký jsme měli na jaře, kdy to všichni chápali a byli solidární navzájem, pak budeme mít problém.“

  • Ruská vakcína? Počkáme si na vyjádření evropské agentury, uvedl Babiš

    Premiér se vyjádřil i ke spekulacím o využití ruské vakcíny Sputnik V. „Mluvil jsem s (německou) paní kancléřkou Merkelovou. Ona v podstatě říkala, že vakcíny z Ruska i Číny musí být schválené Evropskou lékovou agenturou. Není pravda, že by neschválila Sputnik V, protože si nepodal registraci. To neproběhlo. Ale je pravda, že Maďarsko údajně nakoupilo tyto vakcíny. S Maďarskem komunikujeme, premiér Orbán řekl, že občanům dá na výběr. My preferujeme, aby vakcíny schválila Evropská léková agentura. Postupujeme společně. (…) Bohužel, u AstraZeneky jsme dokonce zaplatili jako Evropa 320 milionů eur přímo na výzkum a dodávky, které byly slíbené.“

  • Babiš: Opatření přijatá po Vánocích nefungují dost dobře

    „Vypadalo to nadějně, ale už dva dny čísla neklesají, naopak stoupají, stále máme velký počet nakažených seniorů nad 65 let, počet hospitalizovaných stoupl,“ dodal premiér po jednání vlády. „Co se týče indexu PES, dnes jsme ho neřešili. Teď do toho vchází nové parametry – počty hospitalizovaných a pacientů na JIP. Dnes jsme o tom ale moc nediskutovali. Máme tady situaci, kdy opatření přijatá od 27. prosince vypadají, že nefungují dostatečně dobře. Můžeme se domnívat, proč tomu tak je, ale musíme reagovat,“ podotkl.

  • Čísla jdou opačným směrem, než jsme chtěli, musíme zpřísňovat, tvrdí premiér

    „Nevím, s jakými opatřeními přijdou zítra tři resorty, které to mají za úkol, to uvidíme zítra. Ale musíme zpřísňovat. Nemůžeme si dovolit dělat nějaká rozvolňování při takových číslech. Není to možné. Vypadalo to nadějně, ale zkrátka tenhle týden to jde dokonce opačným směrem,“ podotkl Babiš. Není prý dnes schopen říci, o jaká opatření půjde.

  • Každý musí sám vědět, jak má očkovat, říká Babiš

    Babiš ještě k očkování: „Pokud někdo to zvládá, měli by to zvládat všichni. Chybí vakcína? Ministerstvo zdravotnictví je tady na to, aby řešilo přesuny. Dochází k přesunům mezi jednotlivými očkovacími místy, to se řeší, ale doporučení ministerstva zdravotnictví bylo doporučení a někteří si to vzali tak, že se zastavuje očkování. To není pravda, za ty zmatky se omlouvám. Podle mého názoru není nutné sdělovat očkovacím místům samozřejmé věci. Každý musí vědět, koho naočkoval, koho má očkovat podruhé a v jaké lhůtě to bylo oznámeno. Na vládě jsme řešili celkovou situaci, zítra se k tomu vrátíme, spíš ale vláda bude muset řešit opatření, která by měla nějakým způsobem tu pandemii zvládnout lépe.“

  • Babiš: Kdo nezvládá očkovat, může za to sám

    Babiš se také vyjádřil k dnešním informacím o zastavení očkování. Podle premiéra šlo o nedorozumění. „Ministerstvo zdravotnictví podle mě zbytečně psalo očkovacím centrům to, co je jasné. Uvedlo v omyl paní hejtmanku Peckovou (hejtmanka Středočeského kraje – pozn. red.), které se omlouvám. Já vůbec nechápu, proč tohle ministerstvo takto doporučuje. Měli jsme odpoledne zprávu, že se neočkuje. Očkuje se, samozřejmě, že se očkuje. Máme 238 tisíc naočkováno. Je to na jednotlivých očkovacích centrech, jak to řeší. Pokud to Jihočeský kraj zvládá, Bulovka to zvládá a jinde to nezvládají, je to jasné. Naočkovali první dávku a vědí dobře, že mají očkovat další dávku 28 dnů.“

  • Babiš: Zřejmě budeme zpřísňovat

    Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání vlády řekl, že se nenašel nikdo, kdo by s ním přišel na tiskovou konferenci. „Situace není dobrá, čísla, která jsme očekávali, nejdou dobrým směrem,“ řekl. „Máme čísla kolem půl osmé večer. Je tam zaznamenaný nárůst. Počty hospitalizovaných stouply téměř na šest tisíc. Některé nemocnice jsou na hraně, jako v Hradci Králové. Také počet hospitalizovaných na JIP je přes tisíc. Předpokládané počty, o kterých jsme mluvili, za nichž by došlo k rozvolňování, se nenaplňují. Není to v tuto chvíli téma. Spíš naopak, zítra vláda znovu zasedne ve 14 hodin a budeme řešit zpřísňování opatření. Pravděpodobně se nacházíme v situaci, že lidé, kteří opatření dodržují, jsou naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá.“

  • Vláda dnes o otevření skiareálů podle Havlíčka ani nehlasovala

    Vláda dnes o otevření skiareálů podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka ani nehlasovala. Situace se podle něj nelepší, velmi obezřetní jsou i v okolních zemích, uvedl. „Bohužel situace se nelepší, v pondělí to vypadalo lépe,“ dodal Havlíček. Doplnil, že respektuje názor ministra zdravotnictví Jana Blatného.

  • Plaga: Na testování studentů by se měly podílet kraje

    Ministr školství Plaga (ANO) věří tomu, že se Ministerstvu zdravotnictví v únoru podaří zajistit plošnější model pravidelného testování ve školách třeba s využitím takzvaných kloktacích testů. Pak by se podle Plagy mohlo do lavic vrátit víc žáků. Vše podle něj ale bude záležet na tom, jak se podaří vyřešit logistiku. Poukázal na to, že v každém ročníku je přibližně 100 000 dětí, středních škol je kolem 1200 a základních škol zhruba 4200. Třeba v případě středních škol, jejichž zřizovateli jsou většinou kraje, by podle něj na zajištění testování ve školách měla spolupracovat územní samospráva s centrálními složkami státu a případně Ústředním krizovým štábem.

  • „Penziony jsou v úzkých, vládní nařízení jsou pro ně likvidační,“ říká hoteliér Pytloun

    O víkendech je na horách rušno, jako by covid ani nebyl. Hotely otevírají jen pro hosty na služební cestě. Takových je tu běžně jen pár, s covidem jich ale „zázračně“ přibylo. Za byznysem jsou tu jenom jako a v kufru mají běžky.

  • Hejtman Kuba: Musíme zastavit očkování, ať se k nám Blatný přijede podívat

    Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nesouhlasí s vyjádřením ministra zdravotnictví Jana Blatného za (ANO), že kvůli nedostatku vakcín není třeba přerušit očkování proti covidu-19. V jižních Čechách to podle Kuby bude nutné, a v řadě dalších krajů je situace podobná. Případné přerozdělování vakcín mezi kraji považuje Kuba za racionální, musí to ale koordinovat Ministerstvo zdravotnictví, řekl dnes v České televizi. „Na rovinu říkám, ať se přijede podívat do jižních Čech, tady je ten nedostatek takový, že se musí přerušit očkování,“ reagoval na ministrova slova Kuba. Situace v řadě regionů je podle něj velmi podobná. „Je faktem, že v této chvíli spousta krajů, stejně jako my, nemá vakcíny na to, aby otvírala nové termíny. To je prostě fakt,“ řekl jihočeský hejtman ČT.

  • Školy se 1. února neotevřou více žákům než dosud, ani malotřídky

    Vzhledem k epidemické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) z dnešního jednání vlády. Nezačne tak ani výuka v malotřídkách, jak Plaga uvažoval. Dopoledne ministr ve Sněmovně uvedl, že návrat žáků do škol by měl přijít tehdy, až budou podmínky k jeho trvalému udržení. Do lavic se tak nyní nevrátí ani poslední ročníky, které podle expertů potřebují zpět nejnaléhavěji. Plaga dopoledne ve Sněmovně řekl, že v případě úvah o závěrečných ročnících základních a středních škol bude záležet na tom, jak vývoj epidemie posoudí Ministerstvo zdravotnictví. Podle něj by se v únoru mohlo do škol vrátit víc žáků, pokud by se ve školství začaly využívat takzvané kloktací testy na covid-19.

  • Byli jsme obezřetní, nyní se nám to vyplatí, říká hejtman Pardubického kraje

    „Když jsme se na počátku ledna tázali předsedy vlády, zda si máme z prvních závozů schovávat polovinu pro druhé dávky, tak nám bylo sděleno, že vakcíny budou a nemáme si nic nechávat. Tímto pokynem jsme se řídili, avšak naše obezřetnost byla poměrně velká i tak, což se nyní ukazuje jako správné rozhodnutí. Proto nyní nemusíme zastavovat očkování seniorů či jim na poslední chvíli rušit termíny,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v reakci na doporučení Ministerstva zdravotnictví, aby bylo kvůli výpadkům dodávky vakcíny na dva týdny přerušeno podávání první dávky a pozastaveny rezervace k očkování. „Termíny pro zaregistrované seniory nebudeme posouvat, protože jsme vždy plánovali volné kapacity tak, abychom byli schopni očkovat i druhou dávkou.“

  • Nic se nezmění, napsal učitelům a školákům jejich ministr

  • Dnešní vláda nejspíš žádné změny nepřinese

    Od 18:15 mimořádně zasedá vláda, která má představit změny v systému PES a měla také dojednat podmínky možného otevření skiareálů. Podle nejnovějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše pro Českou televizi však nelze očekávat změny co do rozvolnění, ale ani zpřísnění opatření. „Předpoklady byly jiné, ale zkrátka máme stále více než 6 tisíc lidí v nemocnicích, máme plné JIPky, čísla jsou bohužel stále vysoká,“ řekl a dodal, že k debatě se chce vláda vrátit příští týden. „Bohužel se nám nedaří pandemii kontrolovat tak, jak si přejeme,“ uvedl.

  • Koronavirus přestane zabíjet, až naočkujeme 2,5 milionu Čechů, říká Konvalinka

    Kdy se Češi vrátí k normálnímu životu? Bez obav, že kvůli covidu-19 denně zemřou desítky lidí? Podle biochemika Jana Konvalinky k tomu může dojít až ve chvíli, kdy se proočkují dva až 2,5 milionu nejohroženějších lidí v zemi.

Reklama

Hlavní zprávy