Hlavní obsah

Pět milionů antigenních testů do škol dodá pražská firma Masanta

Foto: Ministerstvo vnitra

První antigenní testy pro školáky by měla vybraná firma dodat ještě do konce března (ilustrační foto).

Reklama

Nákupní cena je poloviční, než za jakou nedávno nakupovalo Ministerstvo vnitra. Testy by měly sloužit školákům v souvislosti s očekávaným rozvolněním a postupným návratem dětí do školních lavic.

Článek

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) podle informací Seznam Zpráv už vybrala dodavatele pěti milionů antigenních testů pro školáky. Bude jím pražská firma Masanta, kterou vlastní podnikatel Martin Ladyr (patří mu i firma Good Mask vyrábějící respirátory).

„Nabídli nám nejnižší cenu, 32 korun za jednu testovací sadu,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda SSHR Pavel Švagr. Celkově tak stát zaplatí 160 milionů korun.

Firma uspěla s testovací sadou od čínského výrobce Singclean „Colloidal Gold Method“. Jde o testy určené ke stěru z přední části nosu. Tendru se zúčastnilo celkem 47 firem.

Podle mluvčího společnosti Masanta lze jejich testy použít také na výtěr z nosohltanu. „Tyto testy lze použít jak do nosohltanu, tak do přední části nosu, tak pro výtěr z krku. Citlivost a detekce viru by měla být stejná ze všech těchto míst a stejně tak by měla být stejná úspěšnost tohoto testu,“ řekl Seznam Zprávám Aleš Povr, mluvčí společnosti.

Podle něj budou testy opatřeny také QR kódem. „Aby si žáci a učitelé měli jednoduchý přístup k instruktážnímu videu, jak testy provést. Naše testy byly zařazeny na seznam doporučených testů,“ doplnil mluvčí.

Prvních 1,5 milionu má vítěz dodat ještě do konce měsíce března, jak to žádá Ministerstvo školství, zbytek do 12. dubna. Testy by měly sloužit školákům v souvislosti s očekávaným rozvolněním a postupným návratem dětí do školních lavic.

Soutěž měla šibeniční termíny, uskutečnila se během jediného týdne. Vypsána byla minulý pátek, kdy SSHR rozeslala e-mail s poptávkou na 249 adres potenciálních dodavatelů, kteří mají příslušnou výjimku od Ministerstva zdravotnictví.

Blatného resort krátce předtím na SSHR zaslal seznam 49 testovacích sad (a výrobců testů), které by měly vyhovovat k použití u školáků.

Právě to byl zádrhel, který celou soutěž zkomplikoval. Ministerstvo zdravotnictví totiž původně chtělo, aby si správa rezerv kvalitu testů prověřila sama a zajistila test citlivosti. Ta to však odmítla, že to není její agenda.

Na stranu SSHR se postavil i premiér Andrej Babiš. Jak Seznam Zprávy informovaly, minulý týden poslal Janu Blatnému dopis. „Tento přístup považuji za zcela alibistický, který vlastně nepřispěl k tomu, aby SSHR mohla efektivně a rychle nakoupit antigenní testy podle požadavků vlády,“ napsal premiér.

Pro školáky „zbylo“ kromě této aktuální pětimilionové dodávky ještě 2,6 milionu obdobných antigenních testů, které už dříve v celkovém počtu 3,6 milionu kusů nakupovalo Ministerstvo vnitra.

Šlo o čínské testy Lepu Medical, které dodala firma Tardigrad International Consulting s cenou 65 korun za kus. Celý případ ale kvůli nesrovnalostem a pochybnostem o čistotě soutěže nyní prověřují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Reklama

Doporučované