Hlavní obsah

Babiš napsal vytýkací dopis Blatnému kvůli tendru na testy pro školy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní hmotné rezervy stále nevědí, jaké antigenní testy pro školáky mají nakoupit. Technická specifikace, kterou má dodat resort zdravotnictví, navíc rozhádala premiéra Babiše s ministrem Blatným.

Článek

Stát už podruhé nakupuje centrálně antigenní testy pro děti do škol. Po prvním nákupu 3,6 milionu testů, který zajistilo Ministerstvo vnitra, se vůči resortu vznesla kritika ze strany premiéra i opozičních stran. Vyhrála totiž firma, která nesplnila podmínky zadání a zakázku navíc prověřují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Vláda následně začátkem března rozhodla, že druhý nákup pěti milionů testů provede Státní správa hmotných rezerv (SSHR), kterým šéfuje Pavel Švagr.

Jeho úřad však dosud neví, jaké testy nakoupit a od jakých firem. Vše totiž stojí na dohodě Ministerstva školství a Ministerstva zdravotnictví, které mělo konkrétní zadání rezervám sdělit. Ministerstvo zdravotnictví tento týden podle Radiožurnálu uvedlo, že státní rezervy musí nejprve zajistit atest citlivosti testů, než nějaké konkrétní nakoupí.

Tento požadavek Blatného ministerstva však sklidil kritiku ze strany premiéra, který kvůli tomu Blatnému napsal v úterý vytýkací dopis. Seznam Zprávy ho mají k dispozici. „Jeví se mi, že Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto resortu,“ píše premiér Blatnému.

Foto: Seznam Zprávy

Původní technická specifikace pro nákup čtyř milionů testů.

Ministerstvo zdravotnictví vymyslelo, že nákup celkem pěti milionů testů pro školy rozdělí. Jeden milion měl Švagrův úřad nakoupit podle stejné specifikace, která platila u prvního nákupu pro školy - tedy pořídí se testy s odběrem z přední části nosu. Zřejmě aby část testů přišla brzy.

Pro zbylé čtyři miliony totiž resort stanovil, že má správa hmotných rezerv, která je bude nakupovat, nejprve získat posouzení citlivosti testů od firem, jež by byly v tendru osloveny. Znamenalo by to, že by státní rezervy musely oslovit několik stovek firem a čekat na to, až citlivost testů posoudí nezávislý ústav. Tendr by se tak nepochybně protáhl.

„Tento přístup považuji za zcela alibistický, který vlastně nepřispěl k tomu, aby SSHR mohla efektivně a rychle nakoupit antigenní testy podle požadavků vlády, a navíc nerozumím tomu, proč v každém jednotlivém případě jedná Ministerstvo zdravotnictví rozdílně,“ napsal Blatnému premiér.

Babiš navíc argumentuje, že předpokládá, že citlivost testů Ministerstvo zdravotnictví posuzuje už ve chvíli, kdy udílí výjimku pro antigenní testy určené pro samotestování.

„Tato činnost je ryze v gesci Ministerstva zdravotnictví a mělo by to být součástí prověřování před vydáním výjimky,“ napsal Blatnému v dopise premiér. Podotkl, že takových výjimek už resort vydal přes 500.

Předložte seznam

I přes dopis ministr Blatný na svém požadavku k nákupu čtyř milionů testů trval. „Ministerstvo zdravotnictví definovalo technickou specifikaci pro případný nákup antigenních testů do škol a zároveň doporučuje provést nezávislé prověření parametrů testů vybraných zadavatelem jako nejvýhodnější nabídky při splnění podmínek soutěže formou studie analytické citlivosti a limitu detekce těchto testů,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí resortu Barbora Peterová.

Jaké testy se nakoupí, se proto řešilo i na čtvrteční vládě, která Blatnému nově zadala, aby jeho resort předložil státním rezervám nové technické požadavky na nákup testů a seznam vhodných sad antigenních testů od konkrétních výrobců určených pro samotestování.

„V tuto chvíli čekáme na zúžení seznamu vhodných testů. Doufám, že ho Ministerstvo zdravotnictví pošle co nejrychleji, abychom mohli oslovit jejich distributory,“ napsal Seznam Zprávám Pavel Švagr. Podle něj by se mělo jednat jenom o jednu zakázku na pět milionů testů a ne dvě zakázky - první na milion testů a druhou na čtyři miliony testů.

Jaké máme zásoby testů pro školáky

Původní plán bylo otevřít školy od prvního března. V polovině února se proto Ministerstvo vnitra přihlásilo k tomu, že testy pro školy vysoutěží. Tendru předcházela opět koordinace resortů školství a zdravotnictví. Ministerstvo školství nejprve určilo typy testů, které by pro školáky chtělo, a Ministerstvo zdravotnictví následně jednoduše vytipovalo společnosti, které následně resort vnitra oslovil. Vítěze následně vybrali zástupci ze všech zmíněných resortů.

Společnost Tardigrad International Consulting koncem února do Česka přivezla první milion kusů antigenních testů, které se následně převezly do skladu ve Svojšicích. Zbytek testů - 2,6 milionu kusů - už firma do Česka dovezla a právě tento počet testů se předá státním rezervám.

První milionovou várku si však rozebraly státní úřady a pro školáky tak zbývá 2,6 milionu testů a nově dalších 5 milionů testů, které mají nakoupit státní hmotné rezervy. Zhruba sedm milionů testů by mělo pro školy podle ministryně financí Aleny Schillerové vydržet až do konce května.

Reklama

Doporučované