Hlavní obsah

Státní hmotné rezervy mají nakoupit pět milionů testů. Nevědí ale jaké

Foto: Ministerstvo vnitra

Státní hmotné rezervy mají zajistit nákup antigenních testů.

Reklama

Státní hmotné rezervy mají nakoupit pět milionů testů pro školáky. Tendr však není stále vypsaný, resorty si přehazují odpovědnost za prodlení.

Článek

Státní hmotné rezervy už na začátku týdne dostaly od vlády úkol nakoupit pět milionů antigenních testů pro žáky do škol, stále ale čekají na konkrétní zadání, jaké testy to mají být.

Nákup testů se organizoval už jednou, když bylo v plánu, že se děti vrátí do lavic na začátku března. Ministerstvo vnitra vypsalo koncem února tendr na dodání 3,6 milionu čínských testů pro školáky. Právě tento počet testů by pokryl testování studentů zhruba na měsíc.

Návrat dětí do lavic se však odsunul, stát testy spotřeboval a je nutné nakoupit nové. A nákup drhne, i když už premiér v sobotním Právu nastínil nový možný termín otevření škol.

Při dobré epidemické situaci by to mohlo být první pondělí po Velikonocích, tedy 12. dubna. „Když něco říkám, odvolávám se na epidemiologa (Petra) Smejkala, který řekl, že by ta debata měla být po Velikonocích,“ řekl Babiš.

Česko mělo původně ve svých skladech zatím milion čínských Lepu testů, které vysoutěžil resort vnitra od společnosti Tardigrad International Consulting. Ta dovezla první várku testů později, než bylo v podmínkách zadání zakázky. První milionová várka však jde do státních úřadů a jako rezerva pro školy nezůstane.

Vláda tak v současné době počítá s tím, že má pro školy připraveno 2,6 milionu testů a dalších pět milionů mají nakoupit Státní hmotné rezervy, kterým šéfuje Pavel Švagr.

Původním plánem bylo oslovit firmy, které dostaly výjimku na dovoz antigenních testů už do konce tohoto týdne. Švagrův úřad však dosud nedostal od ministerstev školství a zdravotnictví zadání, jaké typy testů má pro školáky nakoupit.

„V tuto chvíli čekáme na specifikaci od Ministerstva školství, jaké antigenní testy máme nakoupit. Jak ji budeme mít, tak oslovíme firmy, které dostaly od Ministerstva zdravotnictví výjimku na dodávky testů,“ napsal Seznam Zprávám Pavel Švagr.

Ministerstvo školství pak tvrdí, že na technickou specifikaci se čeká kvůli resortu zdravotnictví. „V tuto chvíli čekáme na odpověď Ministerstva zdravotnictví,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí resortu školství Aneta Lednová. „Technické specifikace testů ze zdravotního hlediska, tedy z hlediska jejich specificity, senzitivity, vhodnosti způsobu odběru a vyhodnocení pro vymezené skupiny žáků, musí stanovit Ministerstvo zdravotnictví, nikoliv Ministerstvo školství,“ doplnila.

Seznam Zprávy se dotazovaly také Ministerstva zdravotnictví, kdy specifikaci testů státním rezervám dodá, dosud však nereagovalo. Podle Švagra mu zatím resort zdravotnictví dodal seznam zhruba 60 firem, které za uplynulý měsíc získaly výjimku na dodání antígenních testů určených k samotestování.

Jaké máme zásoby testů pro školáky

Původní plán bylo otevřít školy od prvního března. V polovině února se proto Ministerstvo vnitra přihlásilo k tomu, že testy pro školy vysoutěží. Tendru předcházela opět koordinace resortu školství a zdravotnictví. Ministerstvo školství nejprve určilo typy testů, které by pro školáky chtělo, a Ministerstvo zdravotnictví následně jednoduše vytipovalo společnosti, které následně resort vnitra oslovil. Vítěze následně vybrali zástupci ze všech zmíněných resortů.

Společnost Tardigrad International Consulting koncem února do Česka přivezla první milion kusů antigenních testů, které se následně převezly do skladu ve Svojšicích. Zbytek testů - 2,6 milionu kusů - má firma podle zadávací dokumentace dovézt do Česka nejpozději do poloviny března.

První milionovou várku si však rozebraly státní úřady a pro školáky tak zbývá 2,6 milionu testů a nově dalších 5 milionů testů, které mají nakoupit Státní hmotné rezervy. Zhruba sedm milionů testů by mělo pro školy podle ministryně financí Aleny Schillerové vydržet až do konce května.

Debata ohledně nákupu antigenních testů se vedla také na středečním Ústředním krizovém štábu, kde se mimo jiné řešila účinnost antigenních testů.

Jejich masivní nasazení, jak ve firmách, tak ve státní správě zvyšuje šanci, že se podaří odhalit více nakažených, hlásí ale i velkou chybovost. Současně tak odborníci upozorňují na důležitý paradox - čím více je testů, tím více lidí dostane chybnou informaci, že jsou negativní.

Klíčový parametr pro správné odhalení pozitivního testu, tzv. senzitivita, se u kvalitnějších antigenních testů pohybuje mírně nad 90 procenty. Tato hranice je zároveň vládou stanovené minimum pro testy, které se používají při plošném testování.

Zbytek do sta procent připadá na neodhalené pozitivní vzorky. Může se to zdát jako zanedbatelný podíl, při počtech testů kolem stovky tisíc za den jde však až o stovky falešných výsledků.

Reklama

Doporučované