Hlavní obsah

Mapa: Kde a proč dochází k vážným dopravním nehodám

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Pětina dopravních nehod končí zraněním nebo smrtí.

Reklama

Zhruba pětina dopravních nehod na českých silnicích končí úrazem nebo smrtí. Seznam Zprávy přinášejí velký přehled dopravních nehod za uplynulý rok, při kterých lidé zemřeli nebo byli zraněni.

Článek

Psal se první červencový víkend 2020 a v tisku se objevila klasická agenturní zpráva: „Od pátku do neděle přišlo při dopravních nehodách o život podle policie 14 lidí, dnešní sváteční den si zatím vyžádal dvě oběti. Nejhorší bilanci má pátek, kdy bylo šest mrtvých, letos nejvíc za jeden den. V sobotu podle denních policejních statistik zahynuli tři lidé a v neděli dalších pět.“

Za statistikami jsou lidské příběhy a ztracené životy, o něž přicházejí lidé ze stále stejných příčin: nepozornost (nesprávný způsob jízdy), nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě.

Seznam Zprávy ze souhrnných policejních statistik sestavují pravidelně mapy a přehledy, proč lidé na silnicích umírají nebo jsou zranění. Nejzávažnější dopravní nehody na českých silnicích za uplynulý rok najdete v mapě níže. Pro přehrání stiskněte tlačítko Play.

Nejčastější příčinou dopravních nehod (u motorových vozidel) zůstává nesprávný způsob jízdy, kdy hned celá třetina těchto případů spadá na vrub řidičů, kteří se plně nevěnovali řízení vozidla.

Jinými slovy: řidiči ve skutečnosti neřídí, což nejen je samotné, ale i ostatní účastníky provozu stojí zdraví a leckdy i život.

Co místo toho dělají? Telefonují, posílají textové zprávy, točí videa na sociální sítě, regulují klimatizaci, konzumují jídlo a pití nebo se dohadují se spolujezdci. To jsou jen některé příčiny, proč jsou řidiči za volantem roztržití a nevěnují se primárně řízení. Přitom jen vyťukání telefonního čísla zvyšuje riziko havárie dvanáctkrát.

Na celkovém počtu dopravních nehod se nepozornost za volantem podílí ze čtvrtiny. Policejní prezidium přitom opakovaně upozorňuje, že zvyklosti českých řidičů se dlouhodobě nemění a že často za volantem dělají věci, kvůli nimž nesledují dopravní značení ani aktuální situaci v provozu.

Velký přehled nehod: najděte si svou obec

Detailní mapa Seznam Zpráv zachycuje všechny nehody, v jejichž důsledku došlo ke zranění (těžkému nebo lehkému), popřípadě k úmrtí některého z účastníků nehody. Mapu lze přiblížit zoomováním.

Jednotlivé body zachycují všechny tyto nehody, jak je podle souřadnic eviduje Policie České republiky. Ty je možné filtrovat podle hlavních evidovaných příčin. Kliknutím na vybranou kategorii se zobrazí všechny nehody vzniklé z dané příčiny.

Jak vypadá typický „nehodář“?

Když se dopravní psychologové pokusili sestavit osobnostní profil lidí, kteří typicky způsobují dopravní nehody, zjistili, že mezi jejich výrazné rysy patří nezvládání emocí, nedostatek pokory a sebereflexe a také nepřiznávání si odpovědnosti za své jednání a chování.

„Všichni v autě spěcháme, ale málokdo si uvědomuje, jak fatálně může rychlá jízda dopadnout,“ říká výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Pokud dojde k nehodě, vysoká rychlost způsobuje vážnější následky a častěji těžká zranění. Přitom závod s časem se vyhrát nedá a těch pár ušetřených minut za zmařené lidské životy nestojí,“ dodal.

průzkumu 90 % řidičů uvedlo, že je pro ně při řízení nejdůležitější neohrozit ostatní a sebe. Stejné procento respondentů však udává, že pravidelně překračuje rychlost v obci i mimo ni. Mezi nimi i ti, kteří se považují za ohleduplné řidiče.

Reklama

Související témata:

Doporučované