Hlavní obsah

Pětkrát víc nákupů a přesčasy. Obchody i kurýři se připravují na Vánoce

Největší zájem je tradičně o hračky a elektroniku.Video: Filip Kříž

 

Reklama

Předvánoční nápor se rozjíždí od října, ale dopravci na něj kvůli personálu musí myslet už o řadu měsíců dříve.

Článek

Už od října si obchody i doručovací firmy všímají předvánoční horečky. Někde se nakoupí i pětkrát víc zboží, nejčastěji hraček a elektroniky. Kurýři, kterých je nedostatek, denně rozvezou i 120 balíků.

„Od akce Black Friday až do Vánoc u nás lidé nakupují až pětkrát více než normálně. Útlum přichází až v posledním týdnu,“ přiblížila mluvčí Mall.cz Táňa Lálová. Lidé se také nebojí za dárky utratit větší obnosy. „Prodá se skoro o polovinu víc zboží, hlavně dražší věci,“ uvedl majitel obchodu s domácími potřebami Jiří Mička.

Na předvánoční nápor se chystají i přepravní společnosti.

„Připravujeme se na to od února, abychom měli dost personálu,“ řekl vedoucí depa DPD v Měníně u Brna Vladimír Plička. „Je to pro ně těžké období, musí tu být v půl šesté ráno. Někteří se vrací i ve večerních hodinách,“ přiznal.

Vánočních dárků si všímají již v říjnu a listopadu. „Mimo sezonu tady máme o třicet řidičů méně,“ dodal. V současnosti jich v depu pracuje asi 120.

Denně přitom musí doručit i přes sto balíků. „Normálně obslouží 70 až 90 adres, poslední týden před Vánoci to může být i 120,“ řekl Plička.

Nábor nových řidičů je pro firmy stále větší oříšek. „Snažíme se s tím dopravcům pomáhat, ale je to těžší než dříve, kvalitní lidé se shání hůř,“ řekl vedoucí kurýrů v depu DPD Jiří Trčka. Sklad v Měníně u Brna, odkud se vozí zásilky na celou jižní Moravu, před Vánoci odbaví 16 tisíc balíků za den – o šest tisíc víc než mimo sezonu.

Že se blíží nejkrizovější období roku, potvrzují i další dopravci. „Standardně přepravíme 150 tisíc balíků za den, nyní je to 250 tisíc. V největší vánoční špičce očekáváme až 350 tisíc,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Poště chybí asi tisícovka brigádníků, která by s vánočním shonem pomohla. „Na pozici řidiče máme 200 brigádníků,“ dodal s tím, že celkem na svátky chtějí mít kolem pěti tisíc pomocníků. PPL doporučuje využití svých výdejních míst, kterých je po republice přes 1500.

Největší zájem je tradičně o hračky a elektroniku. „Češi sází na jistotu, segment hraček s blížícími se svátky raketově roste,“ řekla Lálová. Podobná situace je podle dopravců i u firem. „Akorát se hlavně obchodní domy zásobují oblečením, toho nakoupí víc,“ dodal Trčka. Přes zimu se objevují i některé pikantnosti. „Občas rozvážíme prázdné dřevěné sudy pro vinaře,“ přidal. Hojně se kupují také zimní pneumatiky.

Spediční firmy i obchodníci doporučují nákupy přes internet nenechávat na poslední chvíli. „Krátkodobý výpadek dopravce dokážeme pokrýt, víc nezmůžeme,“ přiblížila Lálová. Pošta garantuje doručení balíků, které převezme 18. prosince, PPL o den dříve, u DPD je rozhodným datem 14. prosinec. „Poslední týden je lepší si zboží vyzvednout osobně,“ zakončila Lálová.

Reklama

Související témata:

Doporučované