Hlavní obsah

Petr Jašek chtěl pomáhat křesťanům, v Súdánu dostal 20 let vězení za špionáž

Petr Jašek byl v Súdánu odsouzen na 20 let ve vězení za špionáž.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Čech Petr Jašek byl v Súdánu odsouzen na 20 let odnětí svobody, mimo jiné za špionáž a vyzvědačství.

Článek

Súdánský soud poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby, včetně špionáže. Česká diplomacie je rozsudkem znepokojena a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za prioritu zajistit Jaškovo propuštění a jeho návrat do Česka.

Jašek je v Súdánu zadržován od prosince 2015. Podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat tamním křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR v uvedeném soudním rozhodnutí nenachází oporu ve zjištěních skutkového stavu, a proto do Súdánu v nejbližších dnech vyšle svého zástupce na úrovni náměstka k dalším jednáním, bude-li to potřeba, pojede do Súdánu jednat přímo sám ministr Lubomír Zaorálek, pro kterého je propuštění P. Jaška ze súdánského vězení a jeho návrat do České republiky absolutní prioritou," uvádí v tiskové zprávě mluvčí MZV Michaela Lagronová.

Podle informací Ministerstva zahraničních věcí je Petr Jašek v relativně dobré fyzické i psychické kondici a věří, že se díky jednáním MZV ČR se súdánskou stranou v brzké době vrátí ke své rodině do České republiky.

Reklama

Doporučované