Hlavní obsah

Petříček: Chci do vedení ČSSD. Pokud to nevyjde, zvážím, jestli budu dál ministrem

Tomáš Petříček o sjezdu ČSSD.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Petříček bude na březnovém sjezdu sociální demokracie usilovat o post místopředsedy.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček má ambice dostat se do úzkého vedení ČSSD. Pokud jej na březnovém sjezdu strany členové nezvolí místopředsedou, zváží jestli zůstane v pozici ministra zahraničí. „Pokud by mi sociální demokracie podporu nedala, vnímal bych to tak, že moje politika nemá u delegátů, u straníků dostatečnou podporu, abych pokračoval dále,“ řekl Petříček novinářům na úterním setkání.

V případě zvolení místopředsedou ČSSD by se chtěl Petříček více vymezovat vůči vládnímu partnerovi, hnutí ANO. „Myslím, že bychom měli být razantnější při prosazování svých politických priorit a programu, který jsme před voliči obhajovali před loňským rokem,“ uvedl. Očekává, že totéž bude sjezd chtít i od předsedy strany a ministra vnitra Jana Hamáčka, který je jediným kandidátem na předsedu.

Petříček má nominaci na místopředsedu z pěti krajů, více má jen Jan Hamáček (11), který bude obhajovat post předsedy, Roman Onderka (9), ten se uchází o pozici prvního místopředsedy, a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je má od osmi krajských organizací.

Petříčka již delší dobu kritizují komunisté, kteří podporují současnou menšinovou vládu ANO a ČSSD. Na pátečním srazu se vedení KSČM usneslo, že Petříček jako ministr nehájí zájmy České republiky. Předseda strany Vojtěch Filip se proto chce tento týden sejít s předsedou vlády Andrejem Babišem a probrat případné personální změny ve vládě.

Velkým kritikem Petříčka je dlouhodobě také prezident Miloš Zeman. Ten jej označuje za prodlouženou ruku Miroslava Pocheho, který byl prvním kandidátem ČSSD na post ministra zahraničí, právě neshoda s prezidentem ale nakonec jeho jmenování zrušila.

Miloš Zeman se má navíc na sjezdu ČSSD objevit jako host a přednést projev. „Nechci předjímat, s čím pan prezident přijede na sjezd. Já si myslím, že sociální demokracie je strana, která by se měla především řídit tím, co je v zájmu sociální demokracie, a nenechat si mluvit od nestraníků do toho, jaké je naše vnitřní rozhodování,“ komentoval Petříček.

Syrské děti má ČR přijmout

Ministr se také vyjádřil k současnému seznamu 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, které navrhla přijmout europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „Pokud paní europoslankyně Šojdrová najde nějaké konkrétní sirotky v uprchlických táborech v Řecku, měli bychom být připraveni je přijmout,“ uvedl Petříček. Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o tom chce mluvit.

Hamáček považuje za předčasné se k věci vyjadřovat. „V tuto chvíli nemáme stále oficiální odpověď od řeckých úřadů a ani žádný konkrétní seznam syrských dětí,“ sdělil ČTK s dovětkem, že proto je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Petříčka tento týden čeká cesta do USA, kde bude usilovat o pozvání pro premiéra Andreje Babiše (ANO) i pro prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu. Otevřenější dveře k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi ale podle něj má Babiš. Ve Spojených státech chce jednat také o energetice, kybernetické bezpečnosti nebo o společném přístupu ke konfliktům v Sýrii a v Afghánistánu.

„Já jsme přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám signály, že tam ze strany amerických partnerů je zájem. Budu o tom hovořit s (americkým) ministrem (zahraničí Mikem) Pompeem tento týden v pátek,“ řekl Petříček. „Budu apelovat na americkou stranu, aby to byla schůzka na nejvyšší úrovni, je to na americké straně, koho pozvou do Bílého domu,“ doplnil.

Ministr Petříček o plánované cestě do USAVideo: Seznam, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované