Hlavní obsah

Petříček míří do země, kam jeho úřad lidem cestu nedoporučuje

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

I diplomacie se v časech koronakrize přesouvá na videokonference. Například s klíčovým partnerem, ministrem zahraničí Německa, Petříček jednal nedávno pouze online.

Článek

Minulý týden česká diplomacie zpřísnila doporučení pro Čechy, kteří chtějí cestovat do Portugalska. Zemi mají navštěvovat jen ve „zcela nezbytných případech“.

A minimálně jeden Čech tuto urgenci má: paradoxně jím je šéf úřadu, který restriktivní pokyny pro cestování vydal: ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Do Lisabonu odjíždí v pátek a v nově vyhlášeném nouzovém stavu v zemi zahájí i česko-portugalské obchodní fórum.

„Diplomacie se nedá dělat jen od stolu. Ministr zahraničí musí jezdit do zahraničí,“ řekl Seznam Zprávám Petříček. A přirovnal svou práci k pendlerům - podobně jako oni musí prý za hranice i on. České podnikatele ale nechá doma.

Unikátní mise

Za poslední měsíc, kdy čísla nakažených covidem-19 dramaticky rostla nejen v Česku, se i diplomacie přesunula do virtuálního prostoru a na obrazovky videokonferencí.

Na všeobecně omezující pandemické poměry tak Petříčka v Portugalsku čeká velmi bohatý program. Potká se s premiérem země Antóniem Costou. A společně s ministrem zahraničních věcí Augustem Santosem Silvou zahájí i česko-portugalské podnikatelské fórum.

„Hlavním cílem návštěvy je podpořit vzájemný obchod, který kvůli pandemii klesl o 20 procent. V posledních letech přitom překonal hranici miliardy eur,“ stojí v tiskové zprávě Ministerstva zahraničí. Na Pyrenejský poloostrov šéfa české diplomacie doprovodí šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ale zatímco oba muži odcestují do země s vyhlášeným nouzovým stavem osobně, české firmy se na podnikatelské fórum přihlásí jen online.

„Mise bude unikátní v tom, že bude zčásti prezenční a zčásti online. Podnikatelé se k nám připojí virtuálně,“ cituje Hanáka tisková zpráva Svazu průmyslu a dopravy. Celkem se českých i portugalských firem připojí podle mluvčí Svazu Lenky Dudkové patnáct.

Pro české podnikatele jsou prý v Portugalsku obchodní příležitosti například v leteckém a kosmickém průmyslu, energetice či nábytkářství.

Zrušit? Neslušné

Denní počty nakažených nemocí covid-19 v Portugalsku jsou v těchto dnech ve srovnání s Českem asi poloviční, země ale zažívá zvýšený tlak na zdravotnický systém.

Černínský palác vzhledem k situaci v zemi minulý čtvrtek vydal restriktivní doporučení.

„Vzhledem k podmínkám nouzového stavu, který platí v Portugalsku od 9. 11. 2020, doporučujeme cestovat (do Portugalska - pozn. autorky) pouze ve zcela nezbytných případech,“ píše se na stránkách české ambasády v Lisabonu. Informace o vyhlášení nouzového stavu je podle těchto webových stránek známá už dva týdny.

Petříček dále pro Seznam Zprávy uvedl, že zrušení cesty ze strany hostů - tedy v tomto případě jeho - je v diplomacii „krajně neobvyklé“. „Považoval bych to za neslušné,“ řekl.

Součástí návštěvy je prý také jednání o hmotné pomoci pro Česko „v těchto složitých týdnech“. Její detaily ale nesdělil s tím, že je odhalí až po schůzkách v Portugalsku.

Důvodem návštěvy má být i předsednictví EU, kterého se Portugalsko ujme v lednu 2021.

Zrušená Kanada

Například minulý pátek ale Petříček jednal se svým klíčovým protějškem ze stávající předsednické země EU, německým ministrem zahraničí Heiko Maasem, pouze online. Byla to příležitost poděkovat za stovku plicních ventilátorů, které Berlín poslal, i nabídnutá místa v německých nemocnicích pro české pacienty.

Ve čtvrtek Petříčka zase čeká vystoupení na online debatě pořádané Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva - paradoxně o pokojném shromažďování.

„Snažím se v maximální míře nahradit program videokonferencemi nebo cesty odkládat, to je třeba případ cesty do Kanady, která měla na podzim proběhnout,“ dodává Petříček ke svému programu v době vrcholící druhé vlny pandemie v řadě zemí Evropy.

Na české ambasádě v Lisabonu čeká Petříčka takřka domácké stranické prostředí. Velvyslancem je tam Petr Šelepa, někdejší politický souputník premiéra Bohuslava Sobotky. Před svým diplomatickým výjezdem do Portugalska byl šéfem sekretariátu Sobotky na Úřadu vlády i jeho asistentem a poradcem v Poslanecké sněmovně. Předtím byl tento francouzštinář a portugalštinář učitelem jazyků na střední škole v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Doporučované