Hlavní obsah

Petržela o svém výroku: Přece nebudu černochovi říkat, že je bílý. V klubu jsem už zažil stávku

Zlín se brání nařčení z rasismu. Petrželovo hodnocení bylo nešťastné, zní v prohlášení.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčba Vlastimilem Petrželou zatím ve zlínské kabině nepomáhá. Fotbalisté Fastavu mají na svém kontě v HET lize čtyři prohry v řadě a od sestupového pásma je dělí už jen dva body. V posledních dnech navíc vedení zlínského klubu musí řešit Petrželovy nešťastné výroky.

Článek

Po poslední prohře s Plzní upozornil čtyřiašedesátiletý kouč v rozhovoru po zápase na chybu konžského stopera Jonathana Bijimineho před rozhodujícím gólem. Na jméno svého afrického svěřence si však nevzpomněl, a tak ho označil za černocha. „Jsem v klubu týden a hráče ještě pořádně neznám. Já jsem zažil v Michalovcích hráčskou stávku sedmi černochů, ale tohle v klubu nikdo neřeší, všichni jsou v pohodě a smějí se tomu. Přece nebudu říkat černochovi, že je bílý,“ říká Petržela.

Do smíchu ale není ostatním africkým hráčům působícím v českých soutěžích. K výroku Vlastimila Petržely se na sociálních sítích vyjádřil například i jeho svěřenec Ibrahim Benjamin Traoré nebo Joel Ngandu Kayamba, který nastupuje za Opavu. Fotbalista z Konga označil zlínského trenéra za krále blbosti a rasismu. „Nevadí mi, že někoho označil za černocha, protože já jsem černoch a také to tak beru. Vadil mi ale jeho způsob, nemá vůbec žádný respekt. Kdyby byl jediný trenér na světě, tak radši skončím kariéru a nebudu hrát fotbal,“ uvedl Kayamba.

Zlínský fotbalový klub se však nařčení z rasismu brání a ve svém pondělním tiskovém prohlášení hodnotí Petrželovo vyjádření jako nešikovné. „Je to nešťastné vyjádření, ale vše jsme si ihned poté vysvětlili. Bylo to jen nedorozumění, které nás mrzí, ale v žádném případě nemůže být řeč o rasismu,“ uvedl sportovní ředitel klubu Zdeněk Grygera.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované