Hlavní obsah

Pfizer testuje něco ještě lepšího, než je vakcína. Prášek proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Firma Pfizer oznámila spuštění testování orálně podávaného léku proti covidu-19 na lidech. Pokud se osvědčí, měl by fungovat jako ochrana před těžkým průběhem.

Článek

Lék by měl fungovat na základě deaktivace virového enzymu zvaného proteáza, což by mělo zajistit, že se virus SARS-CoV-2 nebude dál replikovat. U člověka by se tak neměly projevit vážnější příznaky.

„Vzhledem k tomu, jak virus mutuje a jak pokračuje jeho globální dopad, to začíná vypadat, že v budoucnu bude kritické mít přístup k léčebným možnostem,“ naznačil v oficiálním prohlášení vědecký šéf firmy Pfizer Mikael Dolsten, že samotné vakcíny dlouhodobě nemusí stačit.

Dolsten podle Bloombergu řekl, že dosud při zkoumání účinků léku nedošlo k žádným nečekaným komplikacím a první výsledky by mohly být dostupné už v řádu týdnů.

První fázi testů Pfizer provádí v USA, stejně jako u vakcín je randomizovaná a zaslepená, což znamená, že vědci ani účastníci nevědí, kdo dostal placebo a kdo lék.

Pfizer už jeden lék na podobné bázi testuje. Liší se ale v tom, že musí být podáván nitrožilně, což zhoršuje dostupnost pro širokou veřejnost. To se ostatně týká například i léčby na bázi protilátek od firem Eli Lilly nebo Regeneron, která je dostupná jen v nemocnicích nebo u lékařů.

Orálně podávaný lék by tento problém mohl pomoct vyřešit. Mělo by ho stačit brát dvakrát denně po dobu pěti dnů.

„Je to opravdu potenciální game changer,“ řekl Dolsten. Pokud všechno půjde podle plánu, mělo by testování nabýt větších rozměrů druhé až třetí fáze v druhém čtvrtletí tohoto roku. Povolení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k masovému užívání Dolsten očekává koncem tohoto roku.

Lék nese kódové označení PF-07321332 a v laboratoři se podle Dolstena osvědčil nejen proti viru SARS-CoV-2, ale i proti dalším koronavirům, jako je například MERS.

Další výhodou je, že u koronavirů proteáza většinou nemutuje, což podle Dolstena znamená velkou pravděpodobnost, že lék bude fungovat na všechny možné varianty viru stejně.

První větší balík dat o léku chce Pfizer představit na mítinku Americké chemické společnosti 6. dubna.

Inhibitory proteázy nejsou v medicíně novým druhem léků. Používají se k léčbě řady virových onemocnění, včetně například HIV nebo hepatitidy typu C. Pfizer k tomu dodává, že tento druh léků lze často kombinovat s dalšími antivirotiky, což by se mohlo osvědčit i v případě covidu-19.

Reklama

Doporučované