Hlavní obsah

Philip Morris zvýšil čistý zisk o desetinu na 3,8 miliardy

Philip Morris zvýšil čistý zisk o desetinu na 3,8 miliardy.Video: Jan Marek, ČTK/Vostárek Josef, ČTK

 

Reklama

Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1 600 korun.

Článek

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14 miliard korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1 600 korun, uvedla v pozvánce na valnou hromadu. Za rok 2017 akcionáři získali 1 080 korun.

Celkový trh cigaret poklesl o odhadovaných 1,6 procenta v Česku a o 2,3 procenta na Slovensku. Objem domácího odbytu se snížil o 2,7 procenta na 8,6 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 3,7 procenta stoupl na 4,3 miliardy cigaret. Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků v ČR se zvýšil o odhadovaných 0,7 procenta a na Slovensku o 1,1 procenta.

S iQOS k novým zákazníkům

Společnost předloni začala distribuovat na obou trzích výrobky iQOS s náplněmi Heets, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší. Loni firma zaregistrovala 165 tisíc nových uživatelů v ČR a 81 tisíc na Slovensku. Celkem je tak registrovaných uživatelů od uvedení na trh 226 tisíc, respektive 111 tisíc.

Předseda představenstva Philip Morris ČR Árpád Könye uvedl, že růst konsolidovaných tržeb bez spotřební daně a DPH byl loni dán především příznivým vývojem cen portfolia tabákových výrobků určených ke kouření, který zahrnuje cigarety, cigarillos, tabák pro ruční výrobu cigaret a víceobjemový tabák pro ruční výrobu cigaret. Kvůli dodatečným nákladům s komercializací iQOS a Heets vzrostly provozní náklady zhruba o 1,4 miliardy Kč.

Dospělí kuřáci mají o alternativy zájem

„Co se týká podílu tabákových náplní Heets na trhu v roce 2018, v České republice činil 2,6 procenta a ve Slovenské republice 3,7 procenta. To potvrzuje, že dospělí kuřáci v obou zemích mají aktivní zájem přejít na alternativy, které mají nižší zdravotní riziko, v porovnání s pokračováním v kouření," uvedl ve výroční zprávě Könye.

Podle něj se ukazuje, že firma učinila správné rozhodnutí, když začala investovat do výzkumu a vývoje, vědy a transformace firmy. „Jsme otevřeni veřejnému dialogu i reakcím spotřebitelů na to, jak ještě lépe přispět k budoucnosti bez kouře,“ dodal.

Provozní zisk firmy se zvýšil o 10,3 procenta na 4,8 miliardy korun. Objem domácího odbytu klesl o 2,7 procenta na 8,6 miliardy kusů cigaret, na Slovensku stoupl o 3,7 procenta na 4,3 miliardy cigaret.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Reklama

Související témata:

Doporučované