Hlavní obsah

Piekło kobiet. Výstava upozorňuje na práva polských žen

Ostravská městská galerie PLATO v reakci na potlačování práv žen rozhodovat o svém těle v Polsku a snahu tato práva omezit na Slovensku oslovila sedm umělců a uměleckých dvojic, aby svůj postoj vyjádřili vizuálním komentářem.

Reklama

Článek

PLATO oslovilo umělkyně a umělce z Polska, Slovenska a Čech, aby svůj postoj vyjádřili vizuálním gestem. „V Polsku naši přátelé, umělci a umělkyně, kolegyně a kolegové protestují proti rozhodnutí ústavního soudu, se kterým v zemi v podstatě končí přístup k legálním interrupcím. Na Slovensku se zase jiní naši přátelé, umělkyně a umělci, kolegyně a kolegové angažují proti snahám zpřísnit přístup k interrupcím“, říkají kurátoři PLATO Marek Pokorný, Jakub Adamec a Edith Jeřábková.

Vybrali zejména ty umělce, kteří se buď dlouhodobě věnují ve své tvorbě postavení žen ve společnosti, nebo se nyní aktivně účastní protestních akcí v Polsku.

+6

PLATO Ostrava

PLATO je dynamická a otevřená instituce založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného (vizuálního) umění zprostředkovává od roku 2016, aniž by budovala vlastní sbírku. Působí na ploše téměř 5000 m2 v bývalém hobby marketu Bauhaus v centru Ostravy. Jejím definitivním sídlem se stanou zrekonstruovaná památkově chráněná městská jatka.

„Otázka práva na rozhodování o vlastním těle je principiální a těžko ji v evropském kontextu lze považovat za něco, co se týká jen konkrétních politických kroků vlády v konkrétní zemi. Týká se nás všech. Jako instituce trváme na určitých hodnotách a měli bychom zaujmout prostřednictvím umění čas od času jasný postoj k něčemu, co je ohrožuje principiálně,“ reaguje iniciátor výstavy a ředitel galerie PLATO Marek Pokorný na otázku veřejného politického angažování kulturních institucí.

Na interrupci kvůli vážným vývojovým vadám plodu v minulých letech připadalo 98 procent legálních potratů v Polsku. Nově mají zůstat povoleny interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Exteriérovou výstavu Písek ve stroji – Piekło kobiet v PLATO Ostrava je možné vidět z Janáčkovy ulice a ze strany parkoviště do 3. ledna 2021.

Reklama

Doporučované