Hlavní obsah

Pietní akt na pražském Vítkově se letos 28. října konat nebude

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo obrany se rozhodlo zrušit pietní akt, který se každoročně koná na pražském Vítkově u příležitosti státního svátku 28. října. Důvodem je vývoj epidemické situace a s ní související opatření vlády.

Článek

ČTK to dnes sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

„Ministerstvo o této skutečnosti informovalo všechny instituce státní správy a spolky, které se piety každoročně účastní, cestou jejich oddělení protokolů a kanceláří,“ uvedla. Ministerstvo jim nyní ještě rozhodnutí sdělí oficiálními dopisy. „Památný den je samozřejmě možno uctít individuálně,“ dodala Zechmeisterová.

K Národnímu památníku na Vítkově si tradičně chodí politici a zástupci státních institucí připomenout výročí 28. října 1918, kdy vzniklo samostatné Československo. Účastníci piety pokládají věnce a květiny u hrobu Neznámého vojína.

Podobná pieta se na Vítkově koná i 8. května u příležitosti oslav konce druhé světové války. Epidemie koronaviru letos poznamenala i květnovou akci, kvůli protikoronavirovým opatřením se uskutečnila za nižšího počtu účastníků. Politiky vozy přivezly přímo na nádvoří, kde se střídali s dostatečným časovým odstupem, aby se nepotkali a nemohli se případně vzájemně nakazit.

Pražský hrad dnes oznámil, že se letos 28. října nebude konat ani tradiční předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále. Neuskuteční se také setkání prezidenta se zástupci diplomatického sboru nebo jmenování generálů.

Reklama

Doporučované