Hlavní obsah

Pilot po přistání málo brzdil. Úřady začaly vyšetřovat záhadné přistání Boeingu 737 u Soči

První zjištění ukazují, že mohlo jít o chybu pilota či posádky. Video: Reuters

 

Reklama

Na palubě letadla se zranilo jen 18 lidí, což je vzhledem k okolnostem, za jakých se nehoda odehrála, vlastně zázrak.

Článek

Jedinou obětí havárie letadla typu Boeing 737 letícího na lince Moskva-Soči zůstává vedoucí letového provozu mezinárodního letiště Adler u Soči. Vladimir Begijan, dlouholetý pracovník letiště, dostal infarkt, když řešil nouzovou situaci po dramatickém přistání letounu společnosti UT-Air.

Úřady  den po nehodě už naplno spustily vyšetřování okolností, které k nepodařenému přistání letadla vedly. Zatím nikdo oficiálně neřekl, co se stalo, ale podle prvních zjištění musel selhat přímo pilot, nebo posádka nedokázala správně reagovat na poruchu letounu.

Ruská státní zpravodajská agentura IRA citovala záchranné služby, podle nichž letadlo po přistání nedostatečně brzdilo. Letoun přistával v dešti a za silného větru, řekl ruský civilní letecký úředník Oleg Smirnov pro státní televizní stanici Rossiya24.

Boeing vezl 164 lidí a šest členů posádky. Manévr při prvním přistání pilot ještě přerušil, na druhé už si troufl, ale nedokázal stroj udržet na přistávací dráze. Boeing skončil v plamenech ve vyschlém vodním kanále, kterým končí dráha adlerského letiště.

Největším štěstím cestujících i posádky byl fakt, že se oheň podařilo zlikvidovat už po osmi minutách. Cestující opustili stroj po skluzavkách zhruba za dvacet minut.

Jak ukazují nové záběry z letiště, už několik hodin poté, co boeing skončil ve vodním toku s hořícím motorem, na přilehlé přistávací a odletové dráze pustilo vedení letiště běžný provoz.

Letecké nehody z poslední doby:

Mechanik v Seattlu ukradl letadlo a zřítil se s ním do moře.Video: Jolana Humpálová, Reuters

Sever Mexika: letadlo se po dopadu na zem rozpadlo a shořelo. Všichni cestující přežili.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

Rusko za poslední roky zaznamenalo řadu leteckých tragédií. V únoru letadlo na cestě do Orska havarovalo v blízkosti Moskvy a v jeho útrobách zahynulo všech 71 lidí na palubě. V dubnu se na letecké základně v Sýrii zřítilo ruské nákladní letadlo Antonov An-26, zemřelo všech 39 cestujících.

Reklama

Související témata:

Doporučované