Hlavní obsah

Pilot v zácviku ztratil na 40 minut vědomí. Před letem nespal a nesnídal

K incidentu došlo, když pilot přelétal mezi australskými letišti Port Augusta a Parafield.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Pilot v zácviku byl při přeletu mezi dvěma australskými letišti v rámci sólového navigačního letu čtyřicet minut v bezvědomí. Na vině byl pravděpodobně nedostatek spánku a energie – pilot totiž noc před letem příliš nespal a ráno nesnídal.

Článek

Čtyřicet minut v bezvědomí strávil pilot v zácviku při sólovém navigačním letu mezi jihoaustralským letištěm Port Augusta a letištěm Parafield poblíž města Adelaide.

Podle vyšetřovatelů pilot noc před letem příliš nespal a ráno nesnídal. Během zastávky na druhém letišti snědl pouze čokoládovou tyčinku a vypil energetický nápoj a trochu vody. Při letu zpátky, ve výšce zhruba 1,5 kilometru nad zemí, pilota rozbolela hlava, a tak se rozhodl spustit autopilota. Řízení letového provozu se poté s pilotem čtyřicet minut neúspěšně pokoušelo spojit.

Letadla si posléze všimla posádka jiného stroje, která pilota doprovodila na zbytku letu zpět na letiště Parafield.

Letecká škola následně uvedla, že se bude ujišťovat, že studenti jsou před letem řádně odpočatí. Slíbila též, že je naučí, jak zvládat únavu během letu.

Reklama

Doporučované