Hlavní obsah

Piráti navrhli, aby i politici brali v nemoci jen část platu

Piráti podali návrh, aby i poslanci brali v době nemoci jen část platu.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V rozpočtovém výboru Sněmovny však návrh neprošel. Stejně jako ten, který podal Tomio Okamura: aby plat politiků činil 70 195 Kč.

Článek

Poslanci ze sněmovního rozpočtového výboru poslali do druhého čtení vládní návrh zákona, podle kterého by se mělo zabránit skokovému zvýšení platů politiků.

Kdyby se zákon nezměnil, pak by se podle propočtu, který předložila Česká pirátská strana, měly platy politikům zvýšit ze současných zhruba 70 tisíc korun na zhruba 77 tisíc (2,75násobek platů ve státní sféře, plat uveden bez odměn).

Výborem však neprošel ani jeden ze dvou z pozměňujících návrhů, přičemž ten, který podali Piráti, chtěl zavést pro politiky nemocenskou, při níž by brali v době nemoci jen 60 procent platu jako dnes soudci.

„Že se nejedná o problém čistě hypotetický, v poslední době jasně ukázal bývalý senátor Čuba, který přes rok a půl nedocházel na jednání Senátu ani jeho orgánů, a přesto pobíral plat v plné výši,“ uvedl v důvodové zprávě poslanec Pirátů Jakub Michálek, který návrh předložil.

Piráti argumentují zkušenostmi ze zahraničí. „Příkladem tak může být například Francie (v Národním shromáždění), Lotyšsko, Švédsko, Island, Slovinsko nebo Bulharsko. V Německu je zavedeno snížení náhrad v době nemoci a v Litvě se očekává brzké zavedení nemocenské po rozhodnutí tamního Ústavního soudu, který současný stav shledal za protiústavní. Specifickou úpravu nemocenské pak můžeme nalézt v Nizozemsku, kde při dlouhodobé nemoci (delší 16 týdnů) dokonce za nemocného poslance nastupuje dočasný náhradník, z důvodu, aby část voličů nezůstala bez svého voleného reprezentanta,” uvedli.

Další pozměňovací návrh, který však také neuspěl, podal předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle něj by měla být výše mzdy pro politiky jasně daná. Od Nového roku do konce koku 2021 by podle něj měli brát politici 70 195 Kč (bez náhrad, které mohou navýšit plat o několik desítek tisíc korun).

Plénum Sněmovny by o zvýšení či nezvýšení platů politiků mohlo jednat na říjnové schůzi.

Reklama

Související témata:

Doporučované