Hlavní obsah

Piráti plánují přerušit projednávání zdanění církevních restitucí. Po Babišovi chtějí analýzu

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti vyzvali vládu, aby předložila analýzu týkající se vyplácení finančních náhrad za restituce církevního majetku. Na výboru byl přitom jejich místopředseda Jakub Michálek pro zdanění.

Článek

Do předložení analýzy by Sněmovna měla zastavit projednávání návrhu zákona, který by tyto finanční náhrady zdanil, řekl v úterý předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Druhé čtení zákona by měli přitom poslanci projednat na dnes zahájené schůzi Sněmovny. Zdanění náhrad podporují vládní ANO a ČSSD, stejně jako opoziční KSČM a SPD. Proti jsou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

„Ze stanovisek ústavních expertů v podstatě vyplývá, že revize restitucí je možná pouze v případě, že se prokáže, že došlo k nějakému zásadnímu pochybení, poskytnutí mylných informací a podobně,“ uvedl Michálek.

Současný návrh na zdanění náhrad, který předložila KSČM, však žádnou takovou úvahu neuvádí. „My jsme proto dnes jako poslanecký klub vyzvali dopisem předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby vláda předložila podrobnou odbornou analýzu,“ řekl Michálek.

Analýza by měla vycházet z aktuálních údajů Českého statistického úřadu a transparentně doložit vyčíslení paušální finanční náhrady. Do doručení podrobných informací by měla Sněmovna podle Pirátů rozhodování přerušit.

Při projednávání na ústavně právním výboru byl ale přitom předseda pirátského klubu Jakub Michálek pro zdanění církevních restitucí. Jeho kolega Mikuláš Ferjenčík se hlasování, které proběhlo minulý týden, zdržel.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vypracování analýzy možné je, termín, kdy by ji mohla vláda dodat, ale neuvedla. Ministryně také podpořila zdanění náhrad, které jsou podle ní přemrštěné. Zdanění by podle Schillerové mohlo být účinné od počátku příštího roku, pokud zákon včas projde Parlamentem.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky je třeba revidovat způsob vyplácení náhrad. Připomněl, že ČSSD zdanění náhrad slibovala už před volbami v roce 2013, vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ale nakonec téma nepředložila kvůli odporu tehdejších koaličních partnerů z KDU-ČSL. Chvojka zároveň odmítl, že by zařazení bodu na nynější schůzi souviselo s kampaní před říjnovými obecními a senátními volbami.

Komunisté by byli rádi, aby byl zákon co nejdříve přijat. „Víme, že to bude komplikované i v Senátu, ale jsem přesvědčen, že hlasů na to bude dostatek,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Odmítl, že zdanění náhrad by bylo protiústavní.

Návrh zákona podporuje i SPD. „Myslíme si, že každý příjem by měl podléhat zdanění,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

ODS ale považuje návrh za protiústavní. „I autoři tuší, že to narazí u Ústavního soudu,“ řekl předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. ODS podle něj zatím ústavní stížnost nepřipravuje, očekává, že s ní přijdou samy církve. Stanjura upozornil, že v souvislosti s vyplácením náhrad se také snižují úhrady, které stát posílá církvím na platy duchovních.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka návrh prolamuje hranici, kde končí a začíná právní stát. „Není to otázka politická ani náboženská, ale otázka právní,“ uvedl. Nepovažuje za náhodné, že by se ve Sněmovně mohlo o předloze hlasovat těsně před komunálními volbami.

Šéf poslanců STAN Jan Farský uvedl, že návrh je destruktivní pro právní stát a že Starostové budou hlasovat proti. Varoval před tím, kdo bude vybrán jako další po církvích, aby byl prezentován coby nepřítel. „Na koho se začne útočit? Na neziskové organizace nebo veřejnoprávní média?“ uvedl Farský.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek návrh na zdanění náhrad označil za nepřijatelnou hanebnost. Pokud by ve Sněmovně vznikl podnět k Ústavnímu soudu kvůli zákonu, TOP 09 by se k němu připojila.

Reklama

Doporučované