Hlavní obsah

Piráti už mají náhradu za Michálka. Musí ale být nové referendum

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Piráti už mají vybranou náhradu za poslance Jakuba Michálka na post ministra pro legislativu. Schválit ji ale musí členové strany.

Článek

Sotva jedno pirátské referendum skončilo, už se chystá další. Piráti poté, co v pondělí odhlasovali vstup do vlády, hledají náhradníka na post člena vlády pro legislativu za Jakuba Michálka.

Jméno už je podle informací Seznam Zpráv vybrané a strana ho sdělí straníkům během úterý. Schválit ho ale musí celostátní referendum – tedy stejný orgán, který uplynulé čtyři dny hlasoval o koaliční smlouvě.

Poslanec Michálek se nominace vzdal, protože části straníků vadí kumulace funkcí. „Ten návrh určitě bude zveřejněn, jakmile bude hotový. Myslím si, že se to vyvíjí slibně. Blíží se to k tomu, že tu informaci předložíme členské základně,“ řekl Seznam Zprávám Michálek.

Seznam Zprávy oslovily bývalého místopředsedu Sněmovny Vojtěch Pikala, zda není právě on vybraným kandidátem. „Pokud vím, tak nabídku dostal někdo jiný,“ uvedl Pikal. Jméno ale prozradit nechtěl s tím, že bude pravděpodobně zveřejněno už v úterý.

„Ta osoba musí projít hlasováním celostátního fóra, ale to se stane o víkendu a neměl by to být problém,“ dodal Pikal.

Ani předseda Pirátů Ivan Bartoš zatím neřekl, koho oslovil. Seznam Zprávám napsal, že finální složení vlády je plně v gesci budoucího premiéra Petra Fialy, protože on předkládá jména prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Každá strana pak nese zodpovědnost za své nominanty. My deklarujeme kompetentnost a kvalitu našich kandidátů. Finální nominace představí najednou kandidát na premiéra Petr Fiala tak, jak oznámil veřejnosti,“ napsal v SMS zprávě Bartoš.

Europoslanec Mikuláš Peksa vysvětluje, jak se vybere nový pirátský kandidát na ministra pro legislativu. „Normálně proběhne vnitrostranická volba. Představí se kandidáti, kteří pro tu pozici mají odborné předpoklady, a celostátní fórum si vybere, koho donominovat do vládního týmu,“ říká pirátský europoslanec.

Schůzka Fialy se Zemanem je naplánována na tuto středu v 16 hodin v Ústřední vojenské nemocnici. Fiala v té době tedy bude nejspíš vědět jméno pirátského náhradníka, nebude ale zatím jisté, že dostane „štempl“ v partaji.

Piráti schválili koaliční smlouvu a vstup strany do vlády v pondělí před půlnocí. Pro bylo 888 z 1 082 Pirátek a Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Lídři koaličních stran ocenili kladné rozhodnutí členské základny Pirátů o vstupu do nově vznikající vlády.

Takto se rýsuje kabinet Petra Fialy:

Foto: Seznam Zprávy

Budoucí vláda Petra Fialy.

Reklama

Doporučované