Hlavní obsah

Písničkář Tomáš Klus natočil nové album Cítím a chystá jarní turné

Tomáš Klus.

Reklama

Po dvou minialbech, pandemií koronaviru ovlivněném Pět pohromadě a politicky zabarveném ČauČesku, Tomáš Klus natočil album Cítím a chystá jarní turné.

Článek

Novinka Cítím vyjde začátkem prosince. Podle Kluse posluchače pravděpodobně překvapí popovým zvukem, který tvůrci za pomoci producenta Jiřího Buriana v šestnácti písních aplikovali na folk.

„Deska Cítím je pro mě popová v tom, že jsme se vrátili k mým písničkářským kořenům skrze větve a pupeny popu. Folk jsme oblékli do popového kabátu,“ uvedl Klus. Jako singl do rádií Klus a jeho spolupracovníci zvolili skladbu Tajemství.

Na desce se tentokrát nepodíleli členové Cílové skupiny, ale pouze Klus, Jiří Kučerovský, producent Burian a Klusova manželka Tamara jako zpěvačka. „S Jirkou Kučerovským jsme po jeho vážné chorobě chtěli udělat album sami, jako tomu bylo v případě desky Racek. Jen jsme tentokrát spolupracovali s producentem Jiřím Burianem, se kterým jsme si sedli. Slíbili jsme si, že to není náš poslední projekt, protože nás to baví,“ řekl Klus.

Náměty písní se dotýkají lásky, rodiny, naděje, ale i pocitů osamělosti, hledání přátelství a touhy porozumět sobě i okolnímu světu. Například ve skladbě Osvícen zpívá Klus o potřebě osobního kontaktu, v Udělám to samé nabízí svůj pohled na migrantskou krizi, píseň Manasarovar je výrazem jeho úcty k osobě tibetského dalajlámy. „Nejdůležitější je pro mne skladba Cítím, taková výpověď mého otce skrze mě, která vznikla díky tomu, že jsem konečně pochopil, kdo byl můj táta,“ podotkl.

Křest alba Klus kvůli očekávaným protipandemickým opatřením neplánuje, ale počítá s velkým turné příští rok. „Na jaře vyjedem s velkým popovým turné, na kterém změníme koncertní vystupování. Připravíme velkou show, ale kontakt s publikem zachováme. Libuju si v kontrastech a baví mě lidi překvapovat,“ sdělil.

Klus se svou kapelou Cílová skupina plánuje Cítím-tour 2022 zahájit 18. března ve Žďáru nad Sázavou a pokračovat do června koncerty například v Plzni, Táboře, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Liberci, Praze a Českých Budějovicích. Nové písničky představí i na Slovensku.

Klusova deska Proměnamě se stala nejprodávanějším albem roku 2014. V roce 2012 porazil v anketě Český slavík Karla Gotta, později se rozhodl anketu bojkotovat kvůli údajné cenzuře kontroverzního rappera Martina Pohla vystupujícího pod jménem Řezník. Osobně se nezúčastní se ani obnovené ankety, jejíž výsledky budou vyhlášeny 19. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované