Hlavní obsah

Pistolí nebo dělem. Bývalý snajpr maluje obrazy střelbou na plátno

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Veterán izraelské armády a bývalý odstřelovač se přeorientoval na malbu. Nepoužívá při ní ale štětec, nýbrž zbraň.

Článek

David Roytman střílí na plátno sáčky s barvami, které se rozstřikují, a svá díla prodává po 5000 až 10 000 dolarech (106 000 až 212 000 korunách). Zbavuje se tak zdravotních následků svého působení v armádě, napsal o něm zpravodajský server ynet.

Pokud veterán „maluje“ v Izraeli, střílí barvy z pistole, avšak na rodné Ukrajině sahá k dělu tanku z 2. světové války. Svou metodu charakterizuje jako způsob, jak se zbavit obtížných vzpomínek z boje.

„Je to moje léčba tvorbou. Když střílím - ne na lidi, ne ve válce, ne ve vojenské službě - dělám to, řekněme, pro zábavu a ve snaze sdělit něco světu. Zklidňuje mne to,“ řekl veterán.

Mezi barevné cákance umísťuje náhodně písmena hebrejské abecedy, azbuky i latinky a divák si tak může sám sestavit slova. Prodal už 20 svých netradičních děl. Jeho tvorba má lidi upozornit, „že si musejí rozmyslet, než své děti pošlou bojovat na obranu země, a musejí si také uvědomit, že po návratu budou vojáci potřebovat podporu“, sdělil Roytman s narážkou na duševní potíže, které se u veteránů mohou projevit.

Tento bývalý odstřelovač vlastní také firmu Luxury Judaica, která prodává luxusní předměty s židovskou tematikou. Právně sídlí v New Yorku, ale předměty se vyrábějí v Oděse. Obchody firmy jsou ve velkých městech v mnoha zemích. V nabídce jsou například jarmulky z exotických materiálů jako krokodýlí, pštrosí, rejnočí nebo krajtí kůže. Jedna taková pokrývka hlavy židovského muže může přijít na 1000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované