Hlavní obsah

Německé volby by teď vyhráli Zelení. Dál posilují, ukazují nová čísla

Foto: Profimedia.cz

Volební rivalové. Předseda CDU Armin Laschet a spolupředsedkyně Zelených Annalena Baerbocková.

Reklama

Další průzkumy ukázaly silnou pozici německých Zelených. Zhruba čtyři a půl měsíce před volbami porážejí vládnoucí konzervativní unii CDU/CSU.

Článek

Pokud by se volby do Spolkového sněmu konaly tuto neděli, Zelené by volilo 26 procent lidí. Ekologická strana si během měsíce polepšila o čtyři procentní body a po dvou letech v průzkumu ARD-DeutschlandTrend dosáhla lepšího výsledku než sesterské duo CDU s bavorskou CSU.

Konzervativci se naopak o čtyři procentní body propadli, volilo by je 23 procent lidí. Jejich „sešup“ přitom trvá už delší dobu. Loni na jaře se sice pozice CDU/CSU díky tématu pandemie zlepšila a dlouho se držela mezi 35 a 40 procenty, od letošního února ale preference klesají.

Sociální demokraté (SPD), kteří vládnou v koalici s CDU/CSU, mají teď podporu 14 procent lidí. Alternativu pro Německo (AfD), nejsilnější opoziční stranu v Bundestagu, by volilo 12 procent lidí a liberální FDP 11 procent. Levicová Die Linke by dostala 6 procent hlasů. Tři procenta by získala i středolevá strana Svobodní voliči, do Spolkového sněmu by se ale nedostala.

Současná koalice CDU/CSU s SPD by podle nejnovějších čísel už neměla v Bundestagu většinu. Teoreticky možné by byly koalice mezi CDU/CSU a Zelenými, Zelených s SPD a FDP i koalice CDU/CSU, SPD a FDP.

Vedení Zelených ukazuje i druhý průzkum

Zelení předstihli CDU/CSU už v průzkumu agentury Forsa z 20. dubna. A čtvrteční čísla ARD potvrzuje i průzkum Politbarometer pro ZDF zveřejněný v pátek. Podle něj Zelení během měsíce posílili z 21 na 26 procent. CDU/CSU naopak oslabila z 31 na 25 procent.

Za ztráty křesťanských demokratů zřejmě může únava voličů z pandemie, vládních omezení, stranických afér i původně pomalého rozjezdu očkování proti covidu-19. A nejspíš také zdlouhavý výběr volebního lídra, za kterého si sesterské strany po veřejném praní špinavého prádla nakonec vybraly v lednu zvoleného předsedu CDU Armina Lascheta.

Pokud by mohli Němci vybírat kancléře v přímé volbě, Lascheta by jich podle průzkumu pro ARD volilo 21 procent. Stejnou podporu má kandidát sociální demokracie (SPD) Olaf Scholz. Anketu vyhrála volební lídryně Zelených Annalena Baerbocková. Dobrou pozici čtyřicetileté političky naznačuje vícero průzkumů popularity z poslední doby.

Podle sondáže pro ZDF ale Němci přesto upřednostňují, aby vládu po volbách opět vedla CDU/CSU (50 procent). Pro spolkový kabinet řízený Zelenými se vyslovilo 39 procent lidí.

Současná spolková kancléřka Angela Merkelová, která se po zářijových volbách chystá z vlády odejít, je dále nejlépe hodnocenou političkou v Německu. Za ní je zelený premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann a pak předseda bavorské CSU a původní Laschetův vyzývatel Markus Söder.

Reklama

Doporučované