Hlavní obsah

Očkovaným Němcům se vrátí základní práva. S certifikáty už se kšeftuje

Foto: Profimedia.cz

Potvrzení o očkování proti nemoci covid-19 v německém očkovacím průkazu (ilustrační foto).

Reklama

Němečtí poslanci podle očekávání odsouhlasili zmírnění pandemických omezení pro lidi očkované proti koronaviru a ty, kteří se z nemoci zotavili. Média ale varují před levnými padělky certifikátů o očkování.

Článek

Za naočkované se považují lidé od 15. dne po podání druhé očkovací dávky, pokud se jedná o vakcínu schválenou v Evropské unii. Uzdravení lidé se mají prokazovat testem starším než 28 dní, ale ne víc než půl roku.

Pokud změny v pátek schválí také Spolková rada, kde mají své zastoupení spolkové země, pravidla budou platit od víkendu. Právě spolkové země na vládu v Berlíně tlačily, aby k uvolnění došlo co nejdříve. Kabinet kancléřky Angely Merkelové původně mluvil až o konci května, za což sklidil kritiku. Nová pravidla schválil a poslal do parlamentu v úterý.

Pro naočkované lidi a ty, kteří se už z nemoci covid-19 uzdravili, nově nebude platit omezení počtu sociálních kontaktů a nebude se jich týkat ani karanténa.

Očkovaní a vyléčení už také nebudou potřebovat testy na covid-19, pokud budou chtít jít k holiči nebo do obchodu pro zboží jiné než denní potřeby. Nebude pro ně platit ani omezení nočního vycházení či povinná karanténa.

Německé počty

Podle středečních údajů Institutu Roberta Kocha je v Německu alespoň první dávkou naočkovaných už téměř 31 procent obyvatel, tedy 25,5 milionu lidí. Na 8,6 procenta lidí, čili 7,1 milionu obyvatel, už je naočkovaných i druhou dávkou vakcíny. Nemoc covid-19 v Německu podle oficiálních dat od začátku pandemie prodělalo 3,1 milionu lidí.

Pro „návrat k normálu“ pro naočkované hlasovali poslanci vládnoucích stran CDU/CSU, ale i opoziční Zelení a Die Linke. Sociálnědemokratická spolková ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová v Bundestagu s odkazem na poznatky vědců uvedla, že očkovaní lidé jen těžko mohou šířit nákazu koronavirem, a proto pro ně už není další omezení základních práv ospravedlnitelné.

Opoziční FDP se při hlasování zdržela. Proti pak hlasovali poslanci Alternativy pro Německo (AfD). Strana po vládě chce, aby zrušila omezení i pro ostatní občany, kteří teď podle AfD čelí diskriminaci.

„Výsady“ budou platit i pro očkované Čechy

Nová úprava bude mít podle zprávy ČTK přínos i pro obyvatele Česka, kteří jsou očkovaní, nebo nemoc prodělali. Německo totiž nebude trvat na povinné vstupní izolaci, která je desetidenní a kterou je možné po pěti dnech zkrátit testem.

Osvobození z karantény se nebude týkat příjezdu z oblastí s mutacemi, mezi které už ale Česká republika nepatří. Německo aktuálně v Evropě neeviduje žádnou oblast s mutacemi, kterými jsou například Indie s Brazílií. Při cestě z takových zemí zůstává povinnost dvoutýdenní izolace bez možnosti zkrácení.

Pro naočkované i uzdravené bude dál platit povinnost dodržování hygienických opatření a nošení respirátorů a roušek. Vakcinaci budou muset lidé prokazovat potvrzením o očkování, buď v papírové, nebo v digitální podobě.

Server RND upozorňuje na to, že potvrzení se dá v očkovacím průkazu snadno padělat. Potvrzení na žlutém papíře obsahuje ručně psané datum, nalepený štítek s názvem a šarží vakcíny, razítko a podpis. Padělky potvrzení se už několik týdnů prodávají na komunikační platformě Telegram za 120 až 150 eur, v přepočtu 3100 až 3900 korun. Falzifikáty jde přitom odlišit od originálu jen stěží, uvádí ARD.

Na Telegramu jsou dostupné i návody, jak potvrzení padělat. Nevyplněné tiskopisy jsou navíc ke koupi za pár eur. Padělatelům pak chybí k úspěchu jen odpovídající číslo šarže vakcíny, to ale není problém sehnat - lidé totiž své očkovací průkazy fotí a zveřejňují na sociálních sítích.

Padělky by mohly znamenat komplikaci i kvůli evropskému očkovacímu pasu, který se plánuje na červen. Lidé, kteří se v Německu naočkovali ještě dřív, než existovalo digitální potvrzení, si totiž mohou svůj papírový průkaz nechat převést do elektronické podoby, píše RND.

Reklama

Související témata:

Doporučované