Hlavní obsah

Pitr promluvil. O návratu na výsluní a proč podle něj končí Babišova éra

Foto: Ondřej Koutník

Tomáš Pitr opět podniká a vypráví o tom, jak vypadal výlet s Romanem Janouškem do Alp.

Reklama

Někdejší „nepřítel státu“ a uprchlík před spravedlností Tomáš Pitr je opět vlivným podnikatelem. Pro Seznam Zprávy říká, jak spolupracuje s lobbistou Romanem Janouškem a proč se podle něho Babišova éra blíží ke konci.

Článek

Zdviž vyjede do čtvrtého patra a do své kanceláře s výhledem na pražskou synagogu v Pařížské ulici v centru Prahy vchází dobře naložený muž.

„Jinak to nešlo, museli jsme se sejít v babišovský čas,“ směje se ve tři čtvrtě na sedm ráno Tomáš Pitr. Nedávno se vrátil z Malediv a chystá se na lyže do švýcarských Alp. Mezitím se mu v kanceláři střídá jedna pracovní návštěva za druhou.

Poté, co utekl před trestním stíháním do Švýcarska a pak si přece jen odpykal trest vězení, o něm nebylo několik let slyšet. Což neznamená, že jako podnikatel zahálí - jeho jméno v podnikatelském zákulisí naopak zaznívá čím dál častěji. V současnosti se zajímá hlavně o nákup a prodej nemovitostí a pozemků.

Naposledy na sebe nicméně Tomáš Pitr upozornil na fotografiích, kde jako společník doprovází při alpských výletech lobbistu Romana Janouška, který by si měl odpykávat ve vězení trest za vážnou dopravní nehodu, ale už několik let má výkon trestu přerušený - z vážných zdravotních důvodů.

„Na některých projektech spolupracujeme. Někdy je to náročnější. Roman má díky své minulosti a nemoci takzvaně lepší a horší dny. Když má horší dny, o investice se starám já,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tomáš Pitr, jehož kdysi expremiér Jiří Paroubek označil za „nepřítele státu“.

Tomáš Pitr v rozhovoru pro Seznam Zprávy vystupuje jako svým způsobem Janouškův mluvčí. Hájí jeho propuštění na svobodu a řeší i jeho historické obchodní záležitosti. Zastupuje svého kamaráda také ve sporech s šéfem TV Barrandov Jaromírem Soukupem či s developerem Luďkem Sekyrou.

Na veřejnosti nevystupujete. Jak se za dobu, co jste v roce 2012 opustil vězení, proměnila vaše role?

Po dobu svých problémů jsem šest let nepodnikal. Navázat pak nebylo úplně lehké. Některé věci se na dálku řídit nedaly, takže různé potravinářské továrny jsem byl donucen prodat. V takovém byznyse musíte přijímat každý den rozhodnutí, ve vězení jsem nemohl rozhodovat, jestli prodám olej Tescu nebo Penny Marketu. Za šest let z tohoto byznysu nezbylo nic, prodalo se to nadnárodním firmám.

Součástí vašeho trestu byl však i zákaz působení ve statutárních orgánech firem. Podnikal jste skrytě?

To, že nemůžete být v představenstvech, neznamená, že nemůžete podnikat. Můžete vlastnit a fungovat. Z prodeje firem jsem získal peníze a hledal jsem, kam je investovat. Musel jsem si uvědomit, že mi už není 30. Nešlo se vrátit do doby mých začátků, konkurenční prostředí se změnilo, těžko bych dnes stavěl továrnu na výrobu oleje.

Na co jste se zaměřil?

Dělal jsem denní byznys 15 let, takže jsem si řekl, že zkusím něco jiného. Hledal jsem neglobalizované podnikání, zaujal mě realitní byznys i jiná odvětví.

Takže se z vás stal developer?

Nemovitosti jsou zvláště v dnešní době jistota. Kupuji pozemky, na kterých se staví obchody nebo haly u dálnic. Snažím se mít to rozložené tak, abych vychytal rizika. Haly mi fungují dneska dobře, krámy hůř. Zaměřuji se na menší sídlištní obchodní centra.

Areál někdejší Setuzy, která vám dříve patřila, jste opustil úplně?

Z bývalé Setuzy zbyla jen teplárna, kterou máme v širší skupině.

Podle mých informací stojíte za projektem Nový Šeberov, který plánuje obří výstavbu poblíž Chodova. Je to tak?

Přímo k jednotlivým projektům se nechci úplně vyjadřovat.

Na kolik odhadujete svůj majetek?

Někdo si platí za to, aby byl v žebříčku miliardářů, jsou i ti, kteří si platí, aby tam nebyli. Já nespadám ani do jedné skupiny. Asi bych tam z logiky věci mohl patřit, když si vezmete, že před 20 lety jsem byl v první desítce, jak tehdy psala média. Moc neutrácím, takže jsem o ty peníze mohl těžko přijít.

Když se ztrácí cihly

Dlouhodobě jste spojován s lobbistou Romanem Janouškem. Jak byste popsal váš vztah?

Jsme kamarádi a určitým způsobem spolupracujeme.

Spravujete jeho peníze?

Od toho jsou jiné instituce.

Jeho majetek se odhaduje v řádu miliard.

Díky němu a Pavlovi Bémovi jezdíme po Pražském okruhu a tunelem Blanka. Dokázali toho hodně.

Jak to? Roman Janoušek neměl žádnou oficiální funkci a kolem Blanky neměl co pohledávat. Jak přesně s ním spolupracujete?

Na některých projektech spolupracujeme. Někdy je to náročnější. Roman má díky své minulostí a nemoci takzvaně lepší a horší dny. Mám své zkušenosti se psem, který měl epilepsii. Roman to má podobně, zvláště, když má horší dny, starám se o investice já. Představte si to přibližně tak, že máme fond, ze kterého se projekty financují.

Kdo o penězích rozhoduje?

Rozhodujeme většinou společně, ale s ohledem na jeho velmi vážný zdravotní stav se o běžné denní operativní záležitosti starám já.

Jaký je původ Janouškových peněz? Vždyť on není oficiálně psaný u žádné české firmy.

To se asi zřejmě budete muset zeptat jeho. Ve světě je běžné, že když vyšlapete někomu cestu a pomůžete zprostředkovat nějaký obchod nebo projekt, dostanete za to zaplaceno.

Myslíte třeba tunel Blanka?

To byl obrovský projekt, pro který bylo potřeba, aby mezi úředníky a stavebními firmami někdo operoval. Nebo si snad myslíte, že by takovýto megaprojekt zvládli úředníci úplně sami?

To je ale prostor pro korupční jednání.

Ne. Úředník jde do práce v 9 hodin, odpoledne skončí, razítka se táhnou pět deset let. A v takovém tempu by se nikdy ani menší projekt úspěšně nezrealizoval. Je potřeba razítka urychlit.

Co to je ale za peníze, které těmto, jak vy říkáte, „urychlovačům“ plynou? To nejsou úplatky?

Nemyslím si. Stavební firmy potřebují zakázky, město potřebuje stavět, je potřeba tyto potřeby jen sladit. Dneska rozhoduje schopnost zakázku postavit a také co nejnižší cena. Někdo musí odvést tu práci, kdy úředníkům pomůže věc zprocesovat. Firma, která vyhraje, je ráda, že se dostala k zakázce, a tomu, kdo mu s vyřízením všech potřebných razítek a splnění podmínek soutěže pomohl, logicky ráda zaplatí. Je to zprostředkovatelská činnost či lobbing, pokud chcete, a ten je ve světě zcela běžný. Když nikdo nezařizuje, nestaví se - jako teď. Od Pavla Béma se nic pořádného nepostavilo.

Jenže když se takový zprostředkovatel zná s úředníkem a pak za to dostane od firmy zaplaceno, tak to přece není standardní situace, ne?

Jako novinář za tím rád vidíte úplatek, ale tak to rozhodně není. Od pradávna se u stavebních zakázek vždycky nějaké procento dává jako - v uvozovkách - všimné za pomoc s organizací a zařízením zakázky. Na každé stavbě se nějaká cihla ztratí. Čím větší stavba, tím zmizí více cihel. Pavla Béma nebo Romana Janouška ale u žádné cihly tunelu Blanka, metra nebo okruhu nechytli. Navíc tu toho z jejich éry hodně zbylo. V dané době jsem je neznal, jen na to koukám svým selským rozumem.

Jak jsme byli sáňkovat

Roman Janoušek je vlastně vaším obchodním partnerem. Nevadí vám, že si stále neodseděl celý trest za autonehodu?

Já nejsem ten, kdo by mohl soudit. Pokud se vrátíme k selskému rozumu: každý jiný občan by za takovýto trestný čin obdržel zřejmě podstatně menší trest, kdyby se nejmenoval Roman Janoušek. Nikdo z nás neví, jestli mu tam ta paní náhodou nevběhla třeba i záměrně. Čtyři a půl roku za to, že vám vběhne paní před auto , nemá žádné trvalé následky, dostala nemálo zaplaceno, když například dolní hranice trestu za znásilnění činí 6 měsíců, to mi opravdu jako nepřiměřené přijde.

Ano, byl opilý, ale myslím si, že kdyby to nespáchal Roman Janoušek, za takovou nehodu by byla podmínka nebo možná i jen peněžitý trest. Je třeba se podívat na to, proč k nehodě došlo - on to prostě Roman nemá v hlavě v pořádku. Trávím s ním hodně času, nevím, kdo jiný by to mohl tak dobře jako já posoudit.

Vždyť vy sám jste si ale po skrývání se ve Švýcarsku trest odseděl.

Chápu jeho pocit nespravedlnosti. Já si odseděl, co jsem musel, sice trošku pod tlakem, ale odseděl. On má ale jiný problém, já byl zdravý, on má skutečně vážné problémy. Vždyť by mu jinak soudy trest nepřerušily.

U lidí jako Roman Janoušek soudy rozhodují přísněji než u jiných. Myslím, že čtyři a půl roku ve vězení dostal nejen za nehodu, ale celkově za život. Soudci mají strach, aby někdo pak neřekl, že jsou od nich zaplacení. Já to měl podobně, musel jsem se s tím také smířit a doporučuji mu to samé. Máme v tom ale rozpor, on to tak vidět nechce. Já bych byl radši zdravý v base než nemocný na svobodě.

Seznam Zprávy nedávno zveřejnily fotografie Romana Janouška na horách. Na snímcích nevypadal jako marod, žádná francouzská hůl, o které by měl údajně chodit. Není to jen předstíraná nemoc?

On je opravdu nemocný, jak už jsem ale říkal, střídají se u něho lepší a horší dny. Když má dobrý den, tak na něm ani nemusíte poznat, jak vážně je nemocný.

Lyžovali jste spolu v Rakousku? Na fotkách měl Roman Janoušek na sobě lyžařské vybavení.

Ne. Bylo to ve třech tisících nad mořem, tak se asi raději chránil, kdyby upadl. O mně je známo, že jsem vášnivý lyžař. Kdybychom tam spolu lyžovali, určitě bych byl na fotce, jak lyžuji. Jenže my jsme nelyžovali. Mimochodem, na fotkách jsme s panem Žáčkem. On byl tři roky na vozíku, má plný invalidní důchod a přeraženou páteř. Když jsme šli do kopce, strašně jsme se táhli.

Proč?

Protože jsem tam šplhal se dvěma nemocnými mrzáky - jeden má v kýblu hlavu, druhý páteř. Já byl jediný zdravý, na lyže jsem bohužel nemohl. Přece to neznamená, že Roman nemůže vůbec nic dělat. Chápu, že lidé si myslí, že má být v base. On je ale nemocný, byl jsem opakovaně u jeho záchvatu, není to nic veselého. Romana furt musí někdo hlídat, nezažil jsem, že by byl někde samotný.

Foto: Seznam Zprávy

Tomáš Pitr (vpravo) s Romanem Janouškem v rakouských Alpách.

Policie zjistila, že v létě Roman Janoušek běžně jezdí na kole, na fotkách byl v lyžařském oblečení. Prostě se nelze ubránit podezření, že Janoušek je prominentní muž, který si nemusí odsedět soudem určený trest.

Nevím, kde se takové informace berou. Dokážu si však představit, že má Roman mnoho mocných nepřátel. Nicméně i kdyby jezdil na kole, tak to přece nic neznamená, kolo je jeden z hlavních prostředků poúrazové rehabilitace a Roman se několikrát při záchvatu vážně zranil. Vy jste nebyl ve vězení, já ano, a díky tomu vím, jaký problém musí být, když tam máte vážné zdravotní komplikace jako Roman. Ta péče ve vězení opravdu není příliš kvalitní. Podle mě by to bylo obrovské riziko i pro samotnou věznici.

To se ale stává, že do vězení nastupují i lidé v ne úplně dobré kondici, soudy přece nemohou trestat jen zdravé lidi.

Mám ho rád a na základě vlastních zkušeností z vězení jsem přesvědčený, že kvůli své nemoci do vězení prostě nepatří. Já být na Romanově místě, zveřejním různé snímky a dokumenty o tom, jak vážně jsem nemocný. Teď se na mě bude asi zlobit, ale já to řeknu - on je trochu ješitný a nechce vypadat jako slaboch, takže o své nemoci a zraněních nemluví a zakazuje to i ostatním. Chce vypadat jako ten starý dobrý zdravý pan Janoušek a ne jako nemocný člověk.

Co je pravdy na tom, že když se Janoušek vydává do zahraničí, jezdí výhradně autem, údajně obyčejným hyundaiem, aby nepřitahoval pozornost - což by se mu v případě cesty letadlem povedlo?

To je blábol. Jezdí hyundaiem, ne přes hranice, ale protože mu Jaromír Soukup historicky dluží peníze, tak mu dal alespoň hyundaie. To je celý příběh, žádná fantazie. Jinak ho řidič vozí mercedesem. On se Roman už asi 20 let stará o Ládíka, jednoho ze svých řidičů, je trochu nemocný, ale hrozně hodný chlap. Roman mu půjčuje ale jen hyundaie, protože Ládík to auto vždycky omlátí a Roman nechce, aby mu takhle nabral i mercedes (smích).

Ženy v nesnázích

Vraťme se k vašim obchodním projektům. Je pravda, že v Modřanech máte společně loď a restauraci Rosmarina?

Ano. Vede to paní Schopperová, která je mou historickou známou. Nevím, jak je ta vlastnická struktura přesně postavená, ale lze říci, že s tou lodí něco společného máme. Naše projekty vedou zodpovědní lidé, kteří k nám mají blízko.

Máte podíl i ve špindlerovském lyžařském areálu, v němž má Roman Janoušek vlastnit zhruba 12,5 procenta?

Ne, to se mne netýká. Mám hodně i samostatných aktivit.

A co se týká různých hotelů jako Stoh?

Jak jsem řekl, špindlerovské aktivity se mne netýkají.

Drží některé vaše společné firmy právník Martin Doleček z advokátní kanceláře advokáta Lukáše Trojana, který zastupuje Romana Janouška?

Znám ho z kauzy Petrany Slámové, které umřel manžel a byl spolumajitelem obchodů Datart. Ona měla spory s ostatními společníky, jedním z nich byl i česko-britský podnikatel Charles Butler, se kterým se znám. Měli ve vlastnictví Datartu nepořádek, paní Slámové nechtěli přiznat podíl a tam jsem panu Butlerovi řekl, že je to nefér a že by to takhle dál nešlo. Charles řekl, že mám pravdu, a pana Dolečka mi doporučil jako svého advokáta.

Foto: Ondřej Koutník

Tomáš Pitr a Roman Janoušek vlastní pražskou restauraci na lodi Rosmarina.

Vy jste řešil majetkové uspořádání Datartu?

Jeden z mých advokátů Norbert Ostrčil a pan Doleček se nakonec dohodli, jakým způsobem problém paní Slámové vyřeší. Pod mým dozorem se nakonec vše finálně domluvilo, obchod dopadl dobře a situace pro Petranu také. Byl jsem rád, že jsem jí pomohl, když se na mě obrátila. Podobně jsem pomáhal i běžkyni Kateřině Neumannové v záchraně jejího penzionu, který jí chtěl vzít její bývalý partner Pepa Jindra. Okrást ženu, to je sprosťárna.

Slyšel jsem, že řešíte historické dluhy i za sebe či Romana Janouška. Narazil jsem na to, že byste měli mít nějaký podíl v projektu Rohan City developera Luďka Sekyry na Rohanském ostrově, kde se mají stavět byty a kanceláře?

To ještě není vyřešené, je tam nějaká historická záležitost. Tohle se mě osobně ale netýká, to je z Romanovy éry.

Podobně, jak jste už zmínil, Janouškovi dluží i podnikatel a šéf TV Barrandov Jaromír Soukup. Je to pravda?

Ano, to jsou Romanovy historické věci, nejste daleko od pravdy. Moje role spočívá v tom, že se snažím na tyto nevypořádané záležitosti dohlížet, aby se zdárně vyřešily. Řeším to za Romana, protože jeho stav mu nedovoluje se takovýchto jednání účastnit. Mně tohle baví, dovolil bych si říct, že na řešení obchodních sporů jsem specialista, provází mne to v podstatě celý život.

(Jaromír Soukup uvedl, že s Pitrem se delší dobu neviděli a že s ním konkrétně nic neřeší, na doplnění, že jde údajně o dluh směrem k Romanu Janouškovi, nereagoval, pozn. red.).

Jak byste se charakterizoval? Lobbista, podnikatel, vymahač, urovnávač konfliktů?

Lobbista určitě ne, za koho bych lobboval? Spíše bych řekl, že řeším komplikované obchodní spory, jsem taková antikonfliktní jednotka.

Dle mých informací řešíte spor s bývalým šéfem ČEZu Martinem Romanem. Čeho se to týká?

Je to dlouhý příběh. Máme nevypořádané vztahy, jako když jste zmínil záležitosti mezi Romanem Janouškem a Luďkem Sekyrou či Jaromírem Soukupem. Podobně to mám já s Martinem Romanem. Mně se paradoxně daří spíše řešit spory ostatních než ty vlastní.

Je pravda, že už nejste tak těsně podnikatelsky navázaný na bosse řeznictví Roberta Schneidera, o němž se dříve říkalo, že na něho máte napsanou část majetku?

Jsme stále dobří kamarádi.

Babiš není Messi

Když jsem s vám vedl rozhovor v roce 2014, řekl jste, že Českou republiku si postupně rozdělily tři party. „Tou první byli lidé, kteří privatizovali. Třeba Antonín Koláček. Pak byla druhá parta, která udělala peníze na ekonomických transakcích – například Pavel Tykač nebo Petr Kellner. A potom byla skupina Rittigů a Dalíků, kteří spolupracovali se státem. Už totiž bylo zprivatizováno a zbývaly pouhé drobky. Byli prostředníkem mezi státním úředníkem a ředitelem firmy.“ Jak byste z hlediska této teorie part charakterizoval éru vládnutí Andreje Babiše?

Už je to jiná doba. Přijde mi, že hnutí ANO už nechytlo dobu, kdy by se mohli do nějaké party zařadit.

Není to tak, že Andrej Babiš se z privatizační či ekonomické party přehoupl do křesla premiéra? Není to vlastně dle vaší teorie nová čtvrtá parta?

Andrej Babiš právě kvůli třetí partě vstoupil do aktivní politiky, aby ochránil nejen své podnikání.

Jak hodnotíte Babišovu vládnoucí éru? V roce 2014 jste ho ještě chválil.

Ne, dneska už to říci nemohu. Vadí mi, jak hlavně v posledních měsících chaoticky rozhoduje. Vybírá si špatné spolupracovníky, to je jeho hlavním problémem. Když budete Messi a budete mít vedle sebe lenochy, můžete prohrát i s Kotěhůlkami. Babiš není žádný Messi, ale myslel jsem si, že jako podnikatel bude umět v krizi postupovat. Jenže ne, vybírá si slabší spolupracovníky, namísto toho, aby měl kolem sebe naopak silnější spolupracovníky než je on.

Schyluje se ke konci Babišovy éry?

To ukážou podzimní volby. Navíc tou svou vládou si poškodil i Agrofert. Než šel do vlády, byl dravý a furt přebíral nějaké podniky, teď mi přijde, že se Agrofert vlastně jen udržuje. Andrej Babiš z politiky určitě odejde, otázkou je, jak se mu to povede. Odejít umí málokdo. Myslím, že moc postupně získají mladí představitelé, ať už Piráti, nebo STAN. Nevím ale, jestli chápou, co se bude dít. Ono můžete získat moc, pak je ale zapotřebí ukázat, že to dovedete ukočírovat.

Reklama

Doporučované